novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Силеџија у сну
Током дана седамдесетогодишњи Дерек Роџерс, становник Бедфорда, миран и сталожен човек, у савршено складном браку проводи дане са својом супругом... Међутим, Дерек је ноћу право чудовиште. Кад утоне у сан, он напада супругу у жељи да се по сваку цену посвађа, ломи намештај, стакларију... А ујутру, кад се пробуди, он се ничега не сећа. Према писању дневника „Дејли мејл”, Дерек Роџерс пати од ретке болести: у сну, кад су остали људи углавном опуштени, његов мозак шаље крајње љутите и насилничке поруке.


Лет у непријатном друштву
Један огорчени путник тужио је британску авионску компанију „British Airways” јер је током лета од Њу Делхија до Лондона седео поред преминуле особе! У ствари, несрећна путница седела је у економској класи и умрла одмах по полетању авиона. Међу путницима било је много деце, па су стјуардесе пренеле госпођу у прву класу. Међутим, кћерка несрећне жене јецала је током читавог лета и још више узнемирила поменутог путника који је, чим је слетео у Лондон, тражио да му се врати новац који је дао за авионску карту.


91 или 19?
Средином марта у немачком градићу Магдебургу деведесетједногодишњи Н. Н. искористио је леп дан да на својој кући поправи кров. Пре него што је поставио материјал за изолацију, обе косине намазао је битуменом. Све је ишло по плану док се у једном тренутку није оклизнуо и полетео надоле. Покушавајући да одржи равнотежу, пао је и залепио се за кров.
Пролазници су застајали и у неверици посматрали човека на крову који је једва успео да се огласи и замоли за помоћ. На место несреће убрзо су стигли ватрогасци, полицајци, а потом и телевизијске екипе. Спасавање је трајало скоро читав сат јер се радило о веома старом човеку, па су ватрогасци морали да га што пажљивије одлепе и спусте с крова.
Кад су га касније ватрогасци и новинари упитали зашто у поодмаклим годинама обавља послове који нису ни за много млађе људе, овај Магдебуржанин љутито је одмахнуо руком и изјавио: „Одакле вам право да одређујете за шта сам ја способан? Осећам се добро, као да су бројеви мојих година променили место”.


Храброст или лудост?
У једној продавници у Хагу продавачице су потрчале за лоповом, али убрзо су одустале схвативши да не могу да га стигну. Нису очекивале да ће потеру да настави један бициклиста који се случајно ту затекао баш у тренутку кад је лопов изјурио из продавнице. Великом брзином он је наставио да вози за младићем који је украо неколико скупоцених парфема. У једном тренутку бициклиста је свом снагом налетео на крадљивца и оборио га на плочник. Полицајци су се убрзо појавили и ухапсили га. Није их изненадило што је двадесетдвогодишњи младић покушао да присвоји неке ствари а да их не плати, то је нешто са чим се свакодневно сусрећу у послу, већ колику је храброст (или лудост?) показао бициклиста пошто се испоставило да се ради о једном осамдесетједногодишњаку. Заиста је требало имати „петље” и у тим поодмаклим годинама кренути у потеру.
Иначе, добро је познато да је Холандија земља бициклиста. Кажу да у овој држави има више двоточкаша него становника. По статистици, сваки Холанђанин пређе годишње на бициклу у просеку више од деветсто километара.


Нећу да крадем!
Један Московљанин недавно је замолио чуваре на излазу из самопослуге да га прегледају. Чланови обезбеђења били су веома изненађени оваквим захтевом. Зашто ли купац то тражи?
- Не могу да се обуздам. Увек морам нешто да украдем! Зато ме, молим вас, обуздајте ви! - завапио је човек.
Чувари су га претражили и испоставило се да је младић, који вероватно пати од клептоманије, ипак нешто узео а није платио. Била је то ролна тоалет папира коју је сакрио у унутрашњи џеп јакне. Чувари нису позвали полицију будући да се лопов сам пријавио, али су обавестили новинаре.


Слепи путник са жаоком
Деветог јануара ове године, на лету 1552, стјуардесе су помагале путницима да се удобно сместе, јер за само неколико минута требало је да полете из Мајамија за Торонто. Одједном чуо се слаб, потом гласан узвик. Један од путника скочио је са седишта и потрчао према излазу. А шта се догодило? Путник је био Канађанин који се преко Мајамија с братом враћао из Костарике. Покушавајући да угура ранац испод седишта, видео је како се из њега нешто измигољило. Повећа шкорпија кренула је ка њeговој руци и ујела га.
Стјуардесе су одмах обавестиле капетана, а он контролни торањ. Посебна аеродромска служба морала је да прегледа сваки кутак у авиону и утврди да ли има још шкорпија, а путници су били принуђени да напусте летелицу. Тек после скоро два сата капетан је добио дозволу да полети ка Торонту. Канађанин кога је ујела шкорпија задржан је у болници у Мајамију, али, како су лекари убрзо утврдили, није био у животној опасности јер се није радило о врсти отровног паука. Шкорпија је доспела у авион сасвим случајно, још у Костарики. Вероватно се неопажено увукла у ранац.


Јод за здравље нације
Интелигенција је наследна, али услови живота у великој мери утичу да ли ће се наследне способности остварити. Зато је важно знати да је и пре рођења детета могуће урадити нешто што ће допринети да дете које треба да се роди испољи своју интелектуалну баштину.
Недовољан унос јода код жена у трудноћи смањује рад штитасте жлезде (хипотироидизам) и укупне неуроинтелектуалне способности њихове још нерођене деце. Чак и кад хипотиреоза будуће мајке протиче без видљивих тегоба, количник интелигенције будућег детета биће мањи.
Да би се избегле ове нежељене последице, врло је важно да бринемо о исхрани, што значи да бирамо намирнице које садрже јод (морски плодови садрже највише јода) или да пијемо воду која садржи природно растворен јод.

Корак назад