Баци јаје удаљ Све што сте желели да знате о јајима, а нисте смели да питате
| | Илустровао Добросав Боб Живковић |
• Кокошки је потребно 24 до 26 часова да би створила јаје. Кад га снесе, већ после тридесетак минута ствара ново.
• На површини љуске јајета налази се око седамнаест хиљада мајушних пора кроз које јаје може да упије мирисе, па и укусе.
• Јаје више сазри за само један дан на собној температури, него за недељу дана у фрижидеру.
• Око 240 милиона кока носиља снесе више од пет и по милијарди јаја сваке године у Сједињеним Америчким Државама.
• Јаја с белом љуском носе кокошке с белим перјем, док јаја са смеђом љуском носе коке с црвенкастим или смеђим перјем.
• Жуманце је богато витамином Д.
• Боја жуманца зависи од тога чиме се кокошка храни.
• Ретко се дешава да млада кокошка снесе јаје без жуманцета, али је то ипак могуће.
• Све кокошке понекад снесу и јаје с два жуманца.
• Кад се скува пачије јаје, беланце постане плавичасто, а жуманце - наранџасто.
• На сваких двадесет хиљада јаја, у просеку једно је заражено салмонелом и стога опасно по здравље човека.
• Готово стотину метара летело је некувано кокошије јаје и то је светски рекорд у бацању удаљ кокошијих јаја који је забележен у Гинисовој књизи рекорда.
• Беланце чини шездесет одсто тежине јајета.
• Беланце ће се боље умутити ако тридесет минута пре мућења јаје извадимо из фрижидера.
Петар Милатовић
|