novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Између две ватре
Црна смрт, страшна епидемија куге која је харала у Европи 1347. године и за наредне четири године однела четвртину целокупног становништва, није мимоишла ни житеље здања у Ватикану. Ипак, папа Климент I је преживео. По наређењу лекара провео је цело лето седећи између две ватре које су стално гореле. Док је негодовао знојећи се окружен несносном врелином, ватра је спречила да му приђу буве које су с глодара преносиле болест.


Дечак милионер
Фрејзер Доерти, седамнаестогодишњи младић из Шкотске, пре четири године почео је да кува џемове према бакином рецепту с намером да их продаје и тако заради џепарац. Наиме, његови родитељи нису имали могућности да му дају новац за играчке или шта друго, јер су сиромашни. Испоставило се да је Фрејзер одличан кувар: џемови су били веома укусни и одлично су се продавали. Дечак је кувао и паковао џем у тегле, а родитељи су исписивали налепнице. Игром судбине, Фрејзеров пекмез окусили су и челници ланца супермаркета „Waitrose”. Били су одушевљени, па је Фрејзер недавно потписао милионски уговор који га обавезује да их снабдева својим џемовима. Овој вести највише су се обрадовали Фрејзерови родитељи који последњих неколико година нису могли да кроче у сопствену кухињу јер су шерпе с џемом стално кључале на шпорету, а тегле стајале свуда по кући.


Бесплатни ручак
Један фабрички радник из Пуље у Италији осуђен је на осам месеци затвора јер је током 2000. године три месеца готово свакодневно ручао с пријатељима у једној пицерији, а ниједном није платио рачун. Суд га је осудио на затворску казну будући да није имао новца да плати целокупни износ од четири хиљаде евра, колико је с пријатељима потрошио у ресторану. Испоставило се да је овај сиромашни обожавалац пице нестајао увек кад је требало да плати рачун. А како му је то полазило за руком, ни власник пицерије није умео да објасни. Верује да се маскирао. Његови пријатељи нису осуђени јер је прекршилац изјавио како их је он позивао на ручак!


Боље разумемо незнанце
Истраживање које је недавно спроведено на Универзитету у Чикагу, САД, показује да највише муке у општењу имају особе које се дуго познају. Стари пријатељи, родитељи и деца, брачни другови, као и колеге с посла, према мишљењу професора Боаза Кејсера, не успевају баш увек да разумеју једни друге из једноставног разлога што подразумевају да ће блиска особа сигурно схватити шта овај други мисли или жели. Тако настају неспоразуми и свађе, а некада се раскидају и дугогодишња пријатељства. Зато често боље разумемо оне људе које уопште не познајемо, јер се трудимо да им кажемо своје мишљење и дамо одређено објашњење у вези с неким догађајем, појавом или нашим осећањем.


Савет
Римски политичар, мислилац и писац Сенека Млађи (4. године пре н. е-65. године) знао је да не може много да утиче на императора Нерона, тачније, на његову застрашујућу суровост и лудост уопште. Ипак, после једног од многобројних погубљења која је наредио, Сенека је у својству саветника храбро рекао римском цару:
- Колико год људи да погубите, никада нећете моћи да погубите сопственог наследника.

Корак назад