novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

16. март 2007, број 2875, година LXIX
 

2000 година старе остатке зидина града, заједно са хиљадама гробова, открили су кинески радници недалеко од севернокорејске границе док су празнили један резервоар.

  То је љубав!

Културно усавршавање

Писмо редакцији


 



 Избрисани из историје
Осуда на заборав
  Уништити траг нечијег постојања својствено је свим друштвима, само су поступци различити, од римског доба до данас
  Стари Римљани имали су свиреп обичај према онима за које су сматрали да су се много огрешили, па су као духовну и моралну ликвидацију после њихове смрти смислили нарочиту врсту казне.
 

 Зашто се каже...
Поље
  Широко ти поље... све до Пољске
  Када вам се последњи пут десило да опраштајући се од неког (кога заправо више не желите да видите) кажете: „Само ти иди, широко ти поље!” Вероватно давно јер се овакви стари изрази (у којима се обично чувају прастара значења речи) све ређе користе...
 

 Чувајте се, људи!
Опасна лепота
  Ма како љупко изгледале, неке животиње опасне су по људски живот. Понекад само један њихов ујед, убод или додир може да буде погубан
  Природа је животиње обдарила разним особинама као оружјем у борби за опстанак. Између осталих, дала им је и отровне жлезде које стварају смртоносне излучевине којима се бране од непријатеља или савладавају плен. И тако готово међу свим животињским врстама има опасних отровница.
 

 Језичке моде
Сподинго шатровачки
  Вуике, ти си рицаца!
  Господин Радојичић из Београда, директор једне продуцентске куће, већ годинама негује и усавршава посебну вештину: то је шатровачки говор. Будући да због природе посла није у прилици да стално говори овим „изврнутим” језиком, различите облике новог шатровачког он усавршава са својом мамом. А мајка, к’о мајка, разуме своје чедо чак и када не говори...
 



 Задаци за 21. век
Бензин из ваздуха!
  Добити дизел гориво из... ваздуха? Звучи невероватно, као да је неслана шала. Ипак, изгледа да је и тако луда замисао могућа!
  На заседању Америчког хемијског друштва у Сан Франциску, у септембру прошле године, једна група хемичара из Европе објавила је да је успешно „разбила” атмосферски угљен-диоксид и из њега добила угљеник.
 

 Скандал под истрагом
Краљ лешева
  Ткива и органа за пресађивање болесницима којима живот значе нигде у свету нема довољно. Несташицу и велику потражњу користе банде „пословних” људи који су нашли незаконит, нехуман и опасан начин по будуће пацијенте да се домогну делова тела умрлих и на њима згрну милионе. Некима од њих ушло се у траг. Случајно
 

 Живот је бајка - Есте Лодер
Роса вечне младости
  Госпођица Менцер није похађала високе школе, али је козметика веома занимала. Пресудан је био утицај њеног ујака Џона Шоца, иначе хемичара, који јој је открио тајне прављења крема за лице и сапуна... И, девојчица је убрзо почела да продаје сапуне и помаде које је сама правила. Тако је заправо настало велико међународно козметичко предузеће - „Есте Лодер”
 

 Привреда у мраку
Тишина, снима се!
  Међу америчким филмаџијама постоји нови израз - „камирање”. Под тим се подразумева недозвољено уношење видео-камере у биоскоп и снимање пиратске копије филма. Филмски продуценти тврде да због тога губе милијарде долара годишње. Зато је Америчко филмско удружење у сарадњи с водећим технолошким предузећима смислило неколико начина да онемогући „камирање”.
 

 Свака слика има причу
Никад више
  Пол Гоген оличење је уметника који се побунио против друштва. Рођен у Паризу, после очеве смрти 1849. до седме године с породицом живи у Перуу. После година лутања, најпре у трговачкој морнарици, потом у француској флоти, смирио се 1871. Водио је прилично незанимљив, али пословно успешан живот деоничара у француској престоници.
 

 За читање и уживање
О лежању
  Г. К. Честертон
  Лежање у кревету било би готово савршен доживљај кад би човек имао и довољно дугачку оловку у боји да њом црта по таваници. Али, најчешће је нема при руци. Лично мислим да може да је замени четка и неколико кофа фарбе. Додуше, док бисмо, полетно замахујући четком, наносили боју, она би вероватно обилно цурила по нама налик на чудесну обојену кишу, што би имало и своје лоше стране. Бојим се да нам преостаје само још цртеж у црно-белој техници.
 

 Хаски, друг са севера
Пас у радном односу
  Пролазећи кроз бескрајно велике шумске области Квебека у Канади, где се километрима не може видети ни жива душа, присуство ових паса велика је утеха: не само што вуку санке које су једино могуће превозно средство, него су човеку и једино друштво
  Кад се изненада заустави, Бој изгледа као да се смеје: уста су му отворена, језик исплажен, дахће. Човек се некако осећа кривим док га пси вуку у санкама, поготово кад се појави узбрдица...
 

 И то је уметност
Висинске припреме
  Највећи светски градови прилично брзо стреме у висину. Број облакодера подигнутих између 2001. и 2012. године биће готово једнак укупном броју свих саграђених у 20. веку. Док „висински градови” као што су Хонгконг и Њујорк настављају да нижу издужене монолите, најдраматичније промене десиће се у „ниским” градовима.