novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Оревуар, м’сје Бесон!
Какав лик је тај Лик!
Француски филмски редитељ Лик Бесон најавио је да ће целовечерњи анимирани филм „Артур и Минимоји” бити његово последње филмско дело, бар што се режије тиче. Након 25 година бављења филмском режијом, Бесон је оставио позамашну поп културну заоставштину. Ниједан његов филм није разбио благајне, али су многи нашли путеве до срца публике


Натали Портман, краљица „гикова”
Једанаестогодишњу Натали Портман Бесон је издвојио из гомиле од 6000 девојчица да игра сироче Матилду у филму „Професионалац” из 1994. године. „Направила је пробни снимак, погледао сам минут тога и знао да је она права за ту улогу”, каже Бесон за глумицу којој је судбина наменила да игра краљицу Амидалу, мајку Лука Скајвокера у „Ратовима звезда”. „Поносим се њом. Холивуд је није сажвакао”.

Жестоке жене убице
„У филмовима сниманим осамдесетих година главни јунак увек је био жестоки мишићавко, док је главна женска улога кукала и јецала негде иза његових леђа”, каже Бесон. Насупрот томе, он је 1990. године снимио „Никиту” и створио нови филмски поджанр у ком је главна улога била намењена опасној дамици у изазовној црној хаљини. Уследиле су бројне хонгконшке и америчке верзије „Никите” на филму и телевизији, али и серије као што је „Алијас”, којима је Никита била очигледан узор.

Мила Јововић, златни рудник видео-игара
„Желео сам да измислим нови свет где ћу ја бити бог”, каже Бесон за свој научнофантастични филм „Пети елемент” из 1997. године. Авај, филм је на крају испао велико разочарање, али је Мили Јововић пружио шансу да од бивше манекенке постане јунакиња научне фантастике. Њена улога Алисе у филму „Ресидент Евил”, заснованом на истоименој видео-игри, донела је ауторима 600 милиона долара зараде.

Чистач, један од најшмекерскијих филмских јунака
Квентин Тарантино је улогу Волфа коју тумачи Харви Кајтел у „Петпарачким причама” засновао на лику суровог Виктора Чистача кога је Жан Рено сјајно одиграо у „Никити”. Бесон је прерадио улогу Чистача за филм „Професионалац”: „Жан Рено ми је рекао да је лик Чистача тако добар да би му требало омогућити посебан филм”, сећа се Бесон. Да ствар буде занимљивија, управо је Харви Кајтел играо Чистача у америчком римејку „Никите”, пре „Петпарачких прича”.


Корак назад