novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Куца дебељуца
Два младића, иначе браћа, осуђени су недавно у Лондону на три године условног затвора због злостављања животиња. Младићи су се на суду узалудно бранили да заиста воле своју куцу дебељуцу, али судија им није поверовао. Јер, испоставило се да су претерано хранили свог златног ретривера све док није био тежак 73 килограма. Осим што су сада на условној слободи, браћа морају да сносе трошкове лечења пса код нутриционисте за животиње, као и судске трошкове у износу од тридесетак хиљада евра. Расти, како је иначе име пса, од силног узбуђења изгубио је неколико килограма.


Ученица
Непосредно по доласку у једно мало место у Француској, неко је покуцао на врата куће у којој је одсео пијаниста и композитор Франц Лист (1811-1886). Било је глуво доба ноћи. На вратима је стајала уплакана млада жена.
- Маестро, молим вас да ме примите - рекла је девојка и објаснила своју муку:
- Сав свој успех у животу дугујем једној лажи. Наиме, свима у граду сам казала да сам била ваша ученица и тако сам давала часове клавира. Ја вас преклињем да ми опростите и примите моје најдубље извињење - рекла је девојка.
- Опраштам вам, наравно - узвратио је славни пијаниста. - Смирите се и одсвирајте ми нешто.
Девојка је села за клавир и прилично невешто одсвирала једну Листову композицију. Он је исправио неколико пута, а онда рекао:
- Лаж је нестала. Сада свима можете да кажете да сте били моја ученица.


Најлепше жеље
На прослави осамдесетог рођендана Винстона Черчила (1874-1965) један од присутних новинара изразио је жељу да славног политичара и писца види за двадесет година, односно, на прослави његовог стотог рођендана.
- Зашто да не? - узвратио је Черчил на ову опаску. - Изгледате прилично добро, млади човече, тако да постоји могућност да поживите још двадесет година.


Гице воле Моцарта
Прасићи обожавају музику Моцарта, Шуберта и Бетовена, тврди вијетнамски одгајивач свиња Нгујен Чи Чонг. Већ шест година својим свињама и прасићима свакодневно преко разгласа пушта музику, пре свега дела бечких класичара. Наиме, то је учинио зато да би озбиљној музици, коју и сам воли, подучио запослене свињаре. Убрзо се уверио да се и свињама допада ова врста музике. Боље једу, брже се гоје и веселије су, закључује Нгујен.


Дијета Бриџит Џонс
У јуну 2003. године америчка глумица Рене Зелвегер (рођена 1969) нашла се пред необичним задатком. Требало је да се угоји петнаест килограма за шест недеља! Тако је налагао уговор који је потписала за снимање филма о животу уседелице Бриџит Џонс - „Бриџит Џонс на ивици нервног слома”. Рене није прихватила савете нутрициониста него је решила да узме ствар у своје руке. Схватила је да свакога дана мора да поједе храну у вредности од пет хиљада калорија. Одрекла се вежбања и препустила лежању.
Најважнији део њене дијете чиниле су крофне...
Колико крофни?
- Двадесет дневно! - рекла је Рене Зелвегер.
- Једна к’о ниједна! - нагласила је позната глумица и објаснила да је већ после неколико недеља учинак дијете био видљив.


Откровење
У књизи сећања француски композитор Ерик Сати (1866-1925) забележио је између осталог и следеће:
„Док сам био млад, људи су ми стално говорили: кад будеш напунио педесет година, онда ћеш видети! Ја сада имам педесет година! И ништа не видим”.


Плаћена тишина
Једног лета чувени италијански оперски композитор Ђузепе Верди (1813-1901) изнајмио је прекрасну вилу недалеко од цркве у једном познатом летовалишту. Желео је да ту проведе годишњи одмор и напише ново дело. Кад га је посетио пријатељ, приметио је да се Верди сместио у једној малој соби. У остали део куће није ни залазио. У свакој соби налазиле су се цеви оргуља из оближње цркве.
- Шта се то дешава? Зашто су толике цеви свуда по кући, а ви сте у собици - упитао је пријатељ Вердија.
- Оргуље тутње кроз готово све моје опере. Не могу више да их поднесем, а још мање да поред њих радим. Платио сам сто педесет лира да их привремено скину док сам ту. То је ништавна свота за тишину у којој уживам.

Корак назад