novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Како умилостивити божанство
У народном предању постоји веровање да ће се особи која у фонтану баци новчић испунити жеља. То веровање потиче још из паганских времена кад се мислило да у води, извору живота, бораве божанства која ће вам испунити жељу. Наравно, за свој труд очекују награду.
И данас је уобичајено да се у Фонтану ди Треви у Риму баца новчић и то затворених очију и преко рамена. У Великој Британији недавно је обављено истраживање под називом „Фаунтин мани маунтин” (Брдо новца у фонтани) како би се дошло до одговора колико се новца за годину дана нагомила у фонтанама широм света. Утврђено је да људи годишње баце у фонтане око четири и по милиона евра.


Друго седиште
Један дебељуца из Француске тужио је тамошњу авионску компанију „Ер Франс” јер је морао да плати две карте за лет из Француске до Индије. На то је, заправо, био принуђен будући да је тежак 160 килограма. У авионској компанији рекли су му да мора да заузме два места и да их плати, што је значило пет стотина евра приде. Осим за новчану накнаду, путник је тужио „Ер Франс” и за душевну бол, с обзиром на то да су га пред осталим путницима стјуардесе грдиле што је дебео чудећи се како је уопште могао и да помисли да би своју „позадину” могао да смести на једно седиште.


Комедиограф
Џо Естерхаз, амерички писац филмских сценарија познат по филму „Ниске страсти”, сматрао је да је толико славан да је дошао тренутак да напише мемоаре. Између осталог, Естерхаз је у књизи сећања написао да је чувена глумица Шерон Стоун била заљубљена у њега и да су били у краткој, али бурној љубавној вези.
Новинари су одмах хтели да сазнају шта прелепа Шерон Стоун има на то да каже. Не успевајући да се суздржи од смеха,
она је изјавила:
- Знала сам да је Естерхаз смешан тип, али сам мислила да пише драме и трилере, а не комедије.


Из раја или пакла?
Барон од Дезбороа (1855-1945), енглески племић, политичар и спортиста, 2. децембра 1920. године с великим изненађењем прочитао је у „Тајмсу” сопствену читуљу. Зар „Тајмс” може да погреши? Очигледно је могао... У ствари, преминуо је лорд Безборо, а новинар је погрешно чуо и написао текст о њему... Барон Дезборо сместа је позвао уредника „Тајмса” и љутито му рекао:
- Господине, јутрос сте објавили вест да сам умро! То је страшна грешка - загрмео је барон.
- У реду, разумем вас, господине - одговорио је мирно уредник. - Ипак, реците ми, одакле ви то зовете?


Женски такси
У Техерану је основано женско такси удружење, а то значи да су сви возачи женског пола и да је ова такси служба, названа „Сигуран превоз за даме”, намењена само женама. Занимљиво је да ће возачи бити искључиво удате госпође. Оснивачи удружења уверени су у велики успех, односно добру зараду.


Ми смо ваши ђубретари
За једног становника Лос Анђелеса први дан нове године могао је лоше да се заврши. Јер, кад се овај педесетогодишњак (једини податак који је полиција хтела да саопшти) пробудио у понедељак увече 1. јануара 2007. године, схватио је да ће се, уколико нешто брзо не предузме, преселити међу анђеле. Није у питању бескућник већ сиромашни становник Града анђела који је кренуо у потрагу за одбаченим стакленим боцама које би касније продао. Ни сам не може да објасни како му се догодило да, претурајући по ђубришту, заспи између кеса са смећем, па су га ђубретари заједно с кесама убацили у камион. Неименовани човек имао је луду срећу што се нашао у последњем „товару”, тако да ђубретари још нису укључили мешалицу која унутар камиона сабија и меље отпатке.
Схвативши да му је живот угрожен, човек је мобилним телефоном позвао полицију. Није могао да каже где се тачно налази, само им је објаснио где се затекао кад су га ђубретари покупили. Улицама Лос Анђелеса кренула је потрага. Пошто се батерија на мобилном телефону несрећног човека у међувремену истрошила, полицајци, разбијени у стрелце, ишли су од камиона до камиона и куцали. Напокон им је из једног неко куцањем дао до знања да је унутра. Како је после изјавио инспектор лосанђелеске полиције
Мајк Пусак, човек је, срећом, био готово неповређен. Имао је само мање огреботине и модрице.

Корак назад