novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Најстарији виски на свету
На једној лицитацији у Лондону недавно је продата боца најстаријег вискија на свету по цени од 14.850 фунти. У питању је „Гленавон виски”, а купац је из Шкотске. Верује се да је виски у маслинастозеленој боци произведен између 1851. и 1858. године, када је затворена дестилерија у Спејсајду одакле боца потиче. Боцу вискија на продају је изложила жена из Северне Ирске која је рекла да виски припада њеној породици већ генерацијама.
Стручњаци верују да је виски у боци још добар, те да би могао да се пије ако купац одлучи да отвори боцу. Виски који се једном затвори у стакленој боци остаје истог квалитета као и првог дана, за разлику од вина. За ову боцу очигледно је да је била добро затворена јер је ниво вискија све до грлића.
О дестилерији „Гленавон” постоји мало сачуваних података. Зна се да се налазила надомак села Балиндалок, недалеко од данашње дестилерије „Гленливет”. Међутим, велика је вероватноћа да су се „Гленавон” и „Гленливет” виски значајно разликовали по укусу.
Ако је у боци заиста виски из 19. века, његов укус сигурно је опојнији од данашњих вискија. Подједнако важно за виски је и време које је пиће провело у бурету пре него што је сипано у боце. На лицитацији 2002. године за 26.000 фунти продат је „Далмур”, виски који је лежао у бурету 62 године пре него што је преточен у боцу.
Данас виски постаје све омиљенији у Азији, где су људи вековима стерилисали воду тако што су је прокувавали, а потом поправљали њен укус додајући ароме биљака и листића чаја. Подаци о производњи вискија у Шкотској сежу до 1494. године. Становници Европе су се, много раније окренули алкохолу као средству за убијање штетних бактерија.


Храбри Деда Мраз
У италијанску луку Бари ових дана стигла је једрилица Деда Мраза с поклонима намењеним деци која се лече од леукемије или су прележала ову тешку болест. Богате поклоне купило је италијанско Удружење давалаца коштане сржи, а дарове је деци уручио Деда Мраз. Реч је о заиста храбром Деда Мразу, двадесетогодишњем младићу који се успешно излечио од леукемије. Када је оздравио, младић је завршио течај једрења и тако је у окићеном бродићу упловио у луку Бари, да поклонима обрадује децу.


Поклон на јапански начин
Јапанска мода даривања стигла је и у Европу. Један од најоригиналнијих и најтраженијих поклона ових дана у земљама западне Европе су визит-карте за псе. Власници кућних љубимаца одушеве се када им неко поклони стотинак визит-карти на којима је име (и адреса) њиховог кућног љубимца. Сматрају да је поклон веома користан јер власници кућних љубимаца тако размењују адресе и телефоне како би, наводно, куце могле да се друже. У ствари, бежећи од усамљености, друже се заправо власници.


Троструко причљивије
Још једна потврда да жене причају више од мушкараца стиже из Сан Франсиска. Исход најновијих истраживања указује да жене у просеку изговоре двадесет хиљада речи током дана, а мушкарци - тек седам хиљада. Реч је о својеврсном узбуђењу које код жена изазива прва реченица коју изговоре. После те прве, следе многе друге... Иначе, жене с мање пажње слушају своје саговорнике, очигледно обузете сопственом причом. Мушкарци, опет, више времена проводе слушајући друге. Осим тога, мушки хормон тестостерон на известан начин „успављује” онај део мозга који је задужен за говор.


ззззззз... на операционом столу
Спремачица у болници Губио у италијанском граду Перуђи недавно је рано ујутру, када је дошла на посао, из операционе сале чула необичан шум. Умало се није онесвестила када је на операционом столу угледала једног бескућника како спава и - хрче! Када му је пришла, човек се уплашио и почео да се извињава. Испоставило се да је реч о педесетогодишњаку из Напуља који се - уморан, промрзао и гладан и без крова над главом - увукао претходне вечери у болницу. Будући да су све собе биле заузете јер су у њима лежали болесници, бескућник је легао на операциони сто.


Упорни лопов
Двадесетчетворогодишњи Ђовани Капуто из италијанског места Скандиано ухапшен је чак два пута током само једног дана, тачније Бадње вечери, због крађе и обијања. Најпре се намерио на продавницу пршуте у граду Ређано. Мислио је да су сви код куће и да славе Бадње вече, укључујући и полицију. Када је ухваћен, власник продавнице му је опростио и рекао полицији да га пусте јер на Божић ваља праштати. То је охрабрило лопужу Ђованија. Одмах потом устремио се на једну затворену пицерију. Опет је ухваћен, али више није било хришћанског опроста, па је завршио у затвору.


Атлетичарка је... атлетичар!
„Она није жена, она није жена”, викале су атлетичарке на недавно одржаним Азијским спортским играма. У почетку нико се није обазирао на њихово негодовање, иако су атлетичарке тврдиле да је двадесетпетогодишња Индијка Шанти Соундарарајан мушкарац. Због сличности с мушким полом, Шанти је већ једном била подвргнута лекарском испитивању. Испоставило се да је женско... Међутим, сада је обављен и генетски тест и Шанти је без речи одузета медаља!
Очигледно да су остале такмичарке биле у праву.

Корак назад