novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Течајеви за одржавање цвећа
Већ трећу годину заредом у Холандији приређују течајеве за неговање биљке поинсетије, назване Божићна звезда или Божићна ружа, која је већ одавно незаобилазан празнични украс. Биљка која уместо цвета има црвене или беле листове, нажалост не траје дуго. Да би се овај зимски празнични украс ипак одржао, Холанђани, осведочени љубитељи цвећа, труде се да подуче сународнике како да правилно гаје биљку. Иначе, поинсетија је добила име по амбасадору Поинсету који је ову мексичку биљку у 19. веку донео у САД.


Чоколадни Божић
У част наступајућег Божића, у самом центру италијанског градића Мачерата Фелтрија граде необичну кућу - од чоколаде. Висока је три и по метра а широка три метра. Уз кућу стајаће и књига, такође од чоколаде. За разлику од куће која није баш велика, књига ће бити огромна: широка чак четири и по метра! Пријавио се велики број добровољаца, „поштовалаца” књиге, који би радо да прочитају (боље речено, окусе) бар једну једину страницу...


Танго за дебељуце
Министарство здравља Велике Британије одлучило је да дебељуцама плаћа часове танга! То је најновија досетка владе Тонија Блера у беспоштедној борби против гојазности становништва. Наиме, министри су дошли до закључка да грађани Велике Британије превише времена проводе седећи и да су зато дебели. Сматрали су да је танго најбољи начин да људи скоче на ноге, при том да уживају у игри и музици и тако ослабе. Зашто су одабрали баш ову славну аргентинску игру парова, нису објаснили. Сматрали су да то није ни потребно: танго је довољно привлачан и за младе и за старије, мршаве, али и - дебеле.


Небеска штедња
Кинеске авионске компаније којима је наложено да смање потрошњу горива својих летелица, предано покушавају да нађу начин како да то обаве а да не угрозе сигурност путника. Дошли су до сасвим необичних података: кад се повуче вода у небеском тоалету, на висини од око девет хиљада метара, потроши се литар горива. Путницима се зато унапред упућује молба да иду у тоалет пре укрцавања у авион или да се стрпе и обаве то када слете на аеродром. Само један килограм терета, као што су јастуци или ћебад, за један сат лета додатно ће оптеретити авион који ће потрошити 0,2 килограма горива. Сва та постељина која постоји у авионима на међународним летовима, дневно „поједе” око шездесет тона горива. Уколико се иза сваког седишта, у посебну мрежу, наређају још и часописи у просеку тешки по 450 грама, за двадесет четири сата улудо ће се потрошити још шездесет тона. Шта ће сада да предузму кинески званичници?.


Четвороножни светски путник
Када су с теретног брода радници истоварили и потом отворили велики контејнер, учинило им се да их из таме посматрају два ока. Онда се огласио слабашан мјаук. Радници су прво сами покушали да ухвате мачку, али пошто је она избезумљено бежала, позвали су људе из Краљевског друштва које се бори против окрутности према животињама (RSCPA). Тек после пет сати упорне јурњаве по доковима, мачка је напокон долијала. Назвали су је Зиги, по Зиги Стардасту - лику који је седамдесетих година прошлог века створио Дејвид Боуви, познати певач и композитор који, као и преплашена мачка, има очи различите боје - зелено и плаво.
Убрзо се утврдило да се Зиги кришом ушуњао у контејнер који су радници укрцали на брод у израелској луци Хаифи. Мачор је, без хране и пића, издржао путовање које је трајало седамнаест дана, све док лађа није упловила у енглеску луку Вајтворт у грофовији Ланкашир. Иако су људи из RSCPA покушали да открију ко је власник Зигија, нико у Израелу није јавио да му је нестао љубимац. Постоје већ многобројне породице које су се пријавиле да усвоје четвороножног светског путника ‡


Почасна корњача
У присуству Доменика Маларе, председника општине Бранкалеоне, као и секретара за заштиту природе, у овом калабријском месташцу 2. децембра свечано је уручено уверење о почасном грађанину једној - морској корњачи. Општинско руководство договорило се да корњача, коју су назвали Голија, постане почасни грађанин Бранкалеонеа будући да су ове животиње данас права реткост, односно, да су на самој ивици опстанка. Болесну и насукану на обали, Голију је нашао један купач још почетком септембра. Калабријски ветеринари дали су све од себе да јој спасу живот, а сада је Голија постала и почасна грађанка вароши Бранкалеоне.


Звоно у ритму исцељења
У бразилским шумама Амазона и даље живе племена која не познају благодети савремене цивилизације. Да би дошли до хране, одлазе у лов, када граде кућу или праве огњиште, морају да секу дрвеће. Влада, која настоји да очува дивљу Амазонију, дошла је на идеју како да помогне Ксаванте Индијанцима. Већ неколико месеци корисници мобилних телефона за пристојну суму од само два евра могу да учитају неколико мелодија које Ксаванте користе различитим поводима: музика када одлазе у лов, звуци исцелитељског плеса, љубавни зов. Бразилци су одушевљени и поносно носе мобилне телефоне који се оглашавају необичним мелодијама. Изгледа да ће Ксаванте полако „освојити” и друга тржишта. За музику Амазоније већ су се заинтересовале мобилне мреже из Кине и из неких европских земаља. И, сви су задовољни.
И Ксаванте Индијанци, који добијају проценат од продаје, влада Бразила, као и срећни корисници који стално трагају за што необичнијим звоном мобилног телефона.

Корак назад