novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Породичне везе наших династија
Српска принцеза у Чешкој
Ноћ је. у дворцу, у Знојму, тонући полако у сан, кнегиња Марија мисли на своју старију сестру Јелену у Угарској коју већ дуго није видела. Сећа се њихових заједничких детињих игара у Расу...

Средњовековни град Знојмо налази се у јужној Моравској (Чешка Република). Настао је као утврђење на раскрсници важних путева према Прагу, Бечу и другим градовима. Од некадашњег дворца ништа није сачувано осим округле капеле која је неко време изгубила намену, па је у току 19. века служила и као пивница. На тријумфалном луку у апсиди капеле насликана су два лика око чијег су идентитета научници дуго водили препирке. Мушкарац у руци држи цркву што указује на могућег ктитора грађевине. Женски лик, покривене косе и дугих плетеница, у пруженим рукама приноси чинију. Жена има крупне очи, правилан нос и мале, округле усне. Фреске, рестауриране у току 19. века доста су наивног цртежа, примитивног, готског стила, наводно с примесама византијског утицаја. Једно време ова два лика препозната су као свети Вацлав и света Људмила. Ко зна колико би трајала препирка око ликова да приликом модерне рестаурације фресака није нађен један оригинални натпис који је указао на ктитора, кнеза Конрада II од Знојма и његову супругу. Тако је, сасвим случајно, чак у Чешкој нађен једини веродостојан портрет неког члана рашке владарске породице из доба пре Стефана Немање.
(Клик за увећање)
(Клик за увећање)
Према ретким подацима, Конрад, кнез од Знојма, члан чешке владајуће породице Пшемисловића, оженио се око 1134. године Маријом, сестром угарске краљице Јелене, дакле, кћерком српског великог жупана Уроша I. Брак је склопљен посредовањем угарског двора, односно краља Беле II Слепог и његове супруге краљице Јелене и, можда, њеног младог брата, жупана Белоша, каснијег угарског бана и палатина, који је у то доба већ могао пристићи у Угарску. Није познато да ли је кнегиња Марија имала неко друго име пре него што се удала. У сваком случају, посредством ове Урошеве кћери рашка владарска породица ородила се са чешким, а преко њих и с пољским, немачким и другим владарским породицама средње и источне Европе.
Маријин муж Конрад II, кнез од Знојма, припадао је владајућој кући војвода Чешке и Моравске (Чешка тада још није била краљевина, него војводство у оквиру Светог римског царства). По мајци, био је у најближем сродству с немачким царевима, па је тим путем Марија ушла у круг највише властеле Немачког царства у 12. веку. У борбама за престо у Прагу, Конрад је 1142. године изазвао пожар у престоници. Вероватно је учествовао у крсташкој војсци немачког цара Конрада III, која је 1147. године прошла кроз Београд. Умро је средином 12. века, око 1150. године.
Чешка - династија Пшемисловића
Пшемисловићи су прва династија која је владала чешким земљама од 873. до 1306. године. „Пшемисл” значи орач на старочешком. По легенди, династију је основао неки сељак Пшемисл који се оженио кнежевом кћери Љубушом. Њих двоје владали су Боемијом (средњовековни назив за Чешку) и, по легенди, основали град Праг. Први хришћански кнез Чеха био је Боривој кога је заједно са женом Људмилом (света Људмила) покрстио свети Методије 874. године. Коначна христијанизација Чеха остварила се у време кнеза Венцеслава I кога је пред вратима катедрале погубио његов брат (935. године). Свети Венцеслав је владар национални светитељ Чеха, као што су свети Иштван код Мађара или свети Симеон код Срба. По народној легенди, војска витезова спава у планини Бланик (Чешка) и спремна је да под командом светог Венцеслава спасе своју домовину у случају крајње опасности.
Чешка је у наредним вековима постала део Немачког царства. Од 1198. године постаје наследна краљевина под Пшемислом Отокаром I. Највећи успон досеже под Пшемислом Отокаром II (краљ 1253-1278) који је био најмоћнији владар средње Европе, назван „Златним и челичним краљем”. Поменуо га је Данте у „Чистилишту”. Погинуо је у сукобу са аустријским Хабзбурзима. Његов син и унук су, поред Чешке, били и краљеви Пољске и Угарске. Венцеслав III (краљ 1305-1306) последњи је мушки члан династије, након чијег убиства је чешки престо наследила породица Луксембург.
Конрад од Знојма и Марија Српска имали су два сина: Ернеста и Конрада III Ота, и кћерку Јелену. Други син, Конрад Ото постао је 1179. године господар целе Моравске, а 1182. године добио је од немачког цара Фридриха Барбаросе и титулу маркгрофа Моравске. Ратовао је с рођаком, чешким војводом Собјеславом, због чега га је папа у једном раздобљу екскомуницирао. Најзад, 1189. године овај унук српског жупана Уроша био је једногласно изабран и за чешког војводу са седиштем у Прагу, чиме је објединио Чешку и Моравску. Као војвода, објавио је један од првих закона - Иура Цонради - којим се властелинима и слободним људима обезбеђују права против злоупотреба власти. Конрад Ото умро је у Напуљу од куге 1191. године док је пратио цара Хенриха VI у походу на Сицилију. Није имао деце. Савременици су га сматрали храбрим, способним и образованим човеком.
Маријина кћи Јелена име је вероватно добила по својој тетки, угарској краљици, Српкињи. Јелена се 1166. или 1167. године удала за пољског војводу Казимира II Праведног из владајуће династије Пјастовића. Казимир је 1177. године постао велики војвода Пољске са седиштем у Кракову. (У то време Пољска је била подељена на многе удеоне кнежевине у којима су владали чланови династије Пјастовића.) Владао је до смрти, 1194. године. Умро је изненада, у току једне гозбе, што је изазвало сумње да је био отрован. Наследили су га синови Лешек „Бели” и Конрад.
Пољска - династија Пјастовића
Пјастовићи су владали целом Пољском краљевином до 1370. године, а у неким кнежевинама (Мазовија, Шлезија) и касније - до 17. века. Први у историји забележен владар племена Пољана био је Мјешко I (960-992) који је покрштен 966. године и који је ратовао против паганских племена Волињана, као и против Саксонаца. Мјешков син Болеслав I Храбри (992-1025) постао је један од најмоћнијих владара источне Европе и око 1000. године од немачког цара добио је титулу краља. Пољска је у то време обухватала Велику Пољску, Малу Пољску, Мазовију, Шлезију и Померанију.
Након Болеславове смрти, његови наследници деле државу у неколико великих, често међусобно супротстављених кнежевина, којима је званично надређен велики војвода Кракова. Пољска ратује с Немачким царством, тевтонским витезовима и Монголима. Принцип примогенитуре у наслеђу престола (владара наслеђује најстарији син) уведен је тек с владавином краковског великог војводе Казимира II Праведног (1177-1194).
Јединство Пољске обновљено је тек у време Владислава I (1306-1333) који се 1320. године крунисао за краља Пољске. Владавина његовог сина Казимира III Великог (1333-1370) била је златно доба владавине Пјастовића. Казимир је основао први универзитет у Кракову 1364. године. Након његове смрти, пољски престо наследили су угарски, а затим литвански владари.
Међу потомцима Казимира II и Јелене налазимо, на пример, и чувеног пољског владара из династије Пјастовића, Казимира III Великог, као и угарску краљицу Елизабету, супругу краља Угарске Карла Роберта и мајку знаменитог угарског краља Лудовика I Великог. Потомци Казимира Праведног и Јелене од Знојма тако су Угарском владали до 16. века, а Пољском до 17. века.
Марија Српска живела је дуго, као, како изгледа, и њена браћа у Србији, попут жупана Белоша и Десе. Њено име забележено је 1190. године кад је Конрад Ото „с мајком Маријом” основао католички манастир недалеко од града Знојма, у Луки. У оснивачкој повељи војвода као дародавца манастира наводи и своју мајку Марију.
Ноћ је. у дворцу, у Знојму, тонући лагано у сан, кнегиња Марија мисли на своју старију сестру Јелену у Угарској коју већ годинама није видела. Сећа се њихових детињских игара у Расу, њихове туге на растанку и снаге коју је Јелена увек показивала и коју је уливала и својој околини. Јелена је имала тежак живот, више је ратовала него живела. Мало се радовала, чак ни с децом среће није имала, уздише у себи Марија, захваљујући у молитви Богу и Богородици што није постала краљица, што су јој одредили много лакши живот, уз бољег мужа, уз бољу децу, уз људе који говоре словенским језиком, у земљи зеленој и брдовитој као што је земља њених дедова.

Душко Лопандић

Корак назад