novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Уметничка таштина
После међународног сусрета писаца у Софији, британски писац Ентони Пауел био је изненађен кад је видео како амерички писац Гор Видал знатижељно листа бугарске дневне листове тражећи странице културе.
- Ево ме, знао сам! - одушевљено је викнуо Видал.
Видевши да га Пауел знатижељно гледа, Видал му је објаснио о чему је реч:
- Волим да ми слика изађе у новинама. Зато увек седнем поред човека с турбаном. Њих фотографи обавезно сликају. Тако сам и сада сео поред писца из Индије и - сликали су ме.


Дебели кинези
С порастом прихода, у Кини се повећао и број гојазних људи. Према најновијим истраживањима, у Кини има чак шездесет милиона дебељуца, односно људи с повећаном телесном тежином. Стручњаци тврде да је разлог толике гојазности „откриће” новог начина исхране: западњачка брза храна. Навикнути на пиринач, добростојећи Кинези сада су се усредсредили на хамбургере, чипс, чоколадице, газиране сокове и слично. Осим тога, све више Кинеза вози аутомобиле, а све мањи број - бицикле. Сматра се да чак сто шездесет милиона Кинеза пати од високог крвног притиска.


Споменик
Парижани, обожаваоци чувеног италијанског композитора Ђоакина Росинија (1792-1868), били су толико одушевљени његовим операма да су одлучили да му за живота дигну споменик. Сакупили су двадесет хиљада франака и већали о томе ком вајару да се обрате. Међутим, Росини је прекинуо њихову препирку следећим речима:
- Дајте мени тих двадесет хиљада франака, и ја ћу стајати на неком постољу на улици.


Народни уметник
Прослављени руски оперски певач Фјодор Иванович Шаљапин (1873-1938) био је веома богат човек - прави милионер. А онда је дошла Октобарска револуција и Шаљапину је одузето готово све. Додуше, наставио је да приређује концерте, али његови хонорари више нису били исти. Тачније, уместо новцем био би плаћен „у натури”. На пример, после шест месеци бивши милионер добио би за одржани концерт кесу брашна, мало шунке, шећера и џак кромпира. То не значи да га нове совјетске власти нису поштовале и цениле. Напротив! Шаљапин је међу првима био проглашен за народног уметника. И том приликом, уместо новчане награде, Шаљапин је добио - храну.


Ко дуже живи
Образовање продужава век, тврде амерички научници. Према истраживању које су спровели, показало се да тридесетогодишњи човек који има високо образовање, факултет, живи дуже од свог вршњака са завршеном основном школом, у просеку за седам година.


Ништа без воде
Вода чини две трећине наше планете, 60 одсто нашег тела и 80 одсто тела наше деце. У води је настао први живот. Њом лечимо болести, крстимо и наздрављамо, чувамо еластичност коже и хидрацијом (влажењем) спречавамо рано настајање бора. После празничне трпезе највише прија вода. Човек без воде живи краће него без хране. Пет милиона људи сваке године умре због недостатка пијаће воде, њене загађености или лошег квалитета.


Јелка од стакла
На венецијанском острву Мурано, чувеном по изради стакла, мајстори граде врло необично божићно дрво. Као што се може наслутити, они праве огромну јелку од стакла. Венецијанска стаклена јелка биће висока седам и по метара, а широка три и тежиће три тоне. Имаће две хиљаде гранчица и биће осветљена изнутра. Сијаће на Тргу светог Стефана на острву Мурано од 8. децембра ове године.

Корак назад