novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

За читање и уживање
Неразумљиви језици
Библијска легенда о постанку различитих језика на свету

У почетку су Ноини потомци лутали од једног до другог места идући према истоку. Али, после много година, једна група стигла је у плодну равницу у Вавилону и одлучила да се ту насели.
Људи су одржали састанак и одлучили да саграде велики град у коме ће да живе. Хтели су да га саграде од цигала које ће направити од блата и сламки и испећи их на сунцу, и које ће саставити катраном. Највећа грађевина била би величанствена кула, тако висока да би њен врх досезао до облака.
И, тако су људи почели да граде свој град.
„Имаћемо дом и нећемо више морати да лутамо светом. А кад остали људи виде како смо били паметни што смо саградили тако величанствен град, постаћемо славни”, говорили су поносно међу собом.
Али, њихов понос био је њихова пропаст. Кад је бог погледао њихов град и пажљиво израђену кулу, није био задовољан.
„Ови људи су ташти. Мене су заборавили и само мисле на то како су они важни”, рекао је Бог. „Ако их пустим да овако наставе, ускоро ће хтети да управљају свим на свету. Али, зауставићу их мешајући њихове речи тако да неће моћи да разумеју један другог. Тада неће моћи да спроведу своје замисли у дело.”
Ускоро се у граду чуло само брбљање. Градња је морала да се обустави јер нико није могао да разуме шта говори његов сусед. Сви људи говорили су различите језике и нису могли да се споразумеју, па су отишли у разне крајеве света.

Цигле од блата
И данас на Средњем истоку људи праве цигле на исти начин као што би урадили да су саградили Вавилонску кулу. Влажно блато или глина обликује се у дрвеним калупима, а онда оставља да се суши на сунцу или пече у пећима ради веће издржљивости.

Вавилонска кула
Вавилонска кула могла је бити врста вавилонског храма познатог као зигурат. Зигурати су били пирамидалног облика, неки чак виши од 100 метара. Степенице су биле са спољашње стране, а на врху се налазио храм. На неким зигуратима сваки ниво био је обојен различитом бојом, тако да је грађевина изгледала као огромна дуга.

Места на којима су се налазиле зигуратне куле
Од најранијих времена људи су градили храмове. Рушевине оваквих храмова (зигурата) нађене су по читавој древној Месопотамији, која се налазила на месту данашњег Ирака.
Место где се по предању налазила Вавилонска кула је Вавилон, један од главних градова које је основао Нимрод
(Ноин праунук, познат као велики ловац).

В. У.

Корак назад