novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Течни минерали
Природне минералне воде повољно делују на људски организам. Богате су минералима корисним за човеково здравље. Користе се за пиће али и као помоћна лековита средства у спречавању и лечењу многих обољења. Разликују се по количини и врсти минерала које садрже. Због посебних својстава минерална вода се користи код хроничних болести органа за варење, мокраћних канала и болести метаболизма. Према количини сувог остатка који остаје после лабораторијског кувања литра воде на 1800 C, деле се на слабоминералне (мање од 50 mg сувог остатка), средње минералне (до 1 g сувог остатка) и високоминералне (1-3,5 g сувог остатка). ,,Киселост’’ минералних вода зависи од концентрације водоникових јона: разликују се базне (pH 12) и киселе минералне воде (pH 4). Важан састојак минералних вода су: магнезијум, јод, флуор, селен и гвожђе. То је значајно код лечења и предупређења неких болести. За свакодневну употребу саветује се негазирана или слабо газирана вода.


Храбри пливач Ђузепе
Десетогодишњи Ђузепе Мангано најмлађи је пливач који је препливао морски теснац између сицилијанског града Месине и Калабрије. Иако је море било узбуркано а температура ниска, Ђузепе је 15. октобра храбро закорачио у воду. Пливао је без предаха педесет пет минута и тридесет секунди да би из Месине стигао до Виле Сан Ђовани у Калабрији, у јужном делу Апенина. Малог пливача пратили су у чамцима родитељи, тренер и лекари. Када је изашао на обалу, био је чио и ведар.


Разголићивање
Иако су зидови Дубаија били облепљени плакатима који су најављивали завршну приредбу за избор најлепше девојке Арапских Емирата, само неколико дана уочи избора, у дневнику „Emirates Today” освануо је текст у коме шеф полиције Дубаија најоштрије напада ову приредбу. У чланку у коме каже да је избор за најлепшу девојку Емирата забрањен, истакао је да полиција заправо не жели да „охрабрује девојке да се разголићују пред публиком”, што је, уосталом, у супротности са њиховом културом.


Заузето, једем(о)!
Кад је пре непуну годину дана на Тајвану, у главном граду Тајпеју, отворен ресторан „Клозетска шоља”, људи су зазирали да уђу и поруче храну која се служи у керамичкој посуди, верној копији оне која се налази у тоалету. У таквим шољама служи се главно јело, као и слаткиши - воћни куп или сладолед. Из таквих посуда не само да се једе него се на њима и седи. Ресторан је постао једна од знаменитости и у свим водичима издвојен је као место које у Тајпеју обавезно треба посетити. Домишљати власник нуди туристима и осталим знатижељницима да купе и сувенир - клозетску шољу која је заштитни знак његовог ресторана.


Кријумчар питона
Један педесетогодишњи Аустралијанац ухапшен је на аеродрому у Бризбејну по повратку из Сингапура и осуђен на три године строгог затвора јер је покушао да у своју земљу прокријумчари деветнаест тек рођених питона. Мали питони били су спаковани у кутије од цигарета и успавани, али су се пре времена пробудили и почели да се померају. То је привукло пажњу цариника и кријумчар, иначе отац троје деце, сместа је ухапшен.


Једна као стотину
Петроније, високи државни службеник у време римског цара Нерона и писац „Сатирикона“, добио је једном приликом позивницу да присуствује великој гозби у царском дворцу. биле су послужене разноразне ђаконије, а трпезу су, по Нероновој наредби, украшавале наге девице: њих чак стотину! Цар је одмах послао слугу до песника како би чуо његово мишљење о гозби:
- Поручи цару да сто нагих девојака нису сто пута узбудљивије од само једне наге девојке за којом чезнемо - рекао је Петроније гласнику.


Моја пиџама, носим је без срама
У Шангају је сасвим уобичајено да неко у пиџами уђе у банку или продавницу или да тако обучен шета парком. Недавно истраживање које је обавила Шангајска академија за социјалне студије међу становницима овог великог трговачког града у Кини изненадило је и саме чланове. Шеснаест одсто испитаника изјавило је да не види ништа необично што се у јавности појављују у пиџами, а других двадесет пет одсто рекло је да то, иако им није свакодневна навика, чине врло често. Истраживачи су покушали да одгонетну разлог ове појаве која, поред многих кућних љубимаца на улицама и небриге о чистоћи, смета страним туристима и не желе да поново посете ову најмногољуднију земљу на свету. Иначе, пиџаме су сашивене обично од цветних или неких других шарених тканина од којих се шију и блузе. Пошто је то врло удобна одећа, становници Шангаја (ово испитивање за сада је спроведено само у овом кинеском граду) не виде зашто се око тога дигла толика бука. Коме смета што се шетају у пиџами? Шта још може да буде разлог овако неуобичајене навике? Становници Шангаја тиме указују и где живе: ако неко у пиџами може да скокне до продавнице или банке, то значи само једно - та особа станује у центру.

Корак назад