novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Мозак налево
Према сазнањима до којих су дошли неуролози, особе које говоре два или више језика имају већи број можданих ћелија и већу мождану масу у левој половини мозга од особа које знају само један језик.


Забављач
Прослављеног америчког виолинисту Фрица Крајслера (1875-1962) једном приликом упитала је нека богата Американка да ли би свирао на њеној забави. За новац, подразумева се. Виртуоз је пристао.
- Колика је, дакле, ваша цена да одржите краћи концерт на мојој забави? - упитала је богаташица.
- Пет хиљада долара - одговорио је Крајслер.
- Одлично! - прихватила је домаћица. - Али, да знате, не очекујем од вас да после концерта причате с мојим гостима и забављате их.
- Још боље! - узвратио је Крајслер. - У том случају мој хонорар износи свега две хиљаде долара.


Замењени пепео
Пет година после смрти енглеског писца Дејвида Херберта Лоренса (1885-1930), његова удовица Фрида Лоренс одлучила је да се посмртни остаци њеног мужа, који је био сахрањен у Француској, ископају и спале како би почивали у Таосу у Новом Мексику, као што је писац и желео. За тај посао одредила је свог љубавника Анђела Раваљија... Нови Фридин дружбеник услишио је молбу своје вољене. Међутим, после више година Раваљи је признао да му је било незгодно да из Европе са собом носи Лоренсову урну, па је пепео продао и то још у Француској! Чији је пепео донео у Нови Мексико? Није имао појма. У Њујорку је купио непознату урну.

Корак назад