novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

За пробирљиве ђаке
7 престижних школа
Не видите себе ни на једном овдашњем факултету? Можда ће вам више одговарати нека од ових иностраних школа


1 Национална циркуска школа Монтреал, Квебек (Канада)
Изгледа да је боље побећи с циркусом него студирати антропологију јер дипломци Националне циркуске школе имају могућност да се запосле у струци 90 одсто. Неки од школских предмета су ходање по конопцу, жонглирање, вожња бицикла с једним точком, и савитљивост „човека од гуме”, а ту је и предмет кловновско умеће.
Школа траје три године. На пријемном испиту проверава се физичка спремност, акробатске способности, покретљивост и савитљивост тела, осећај за равнотежу, те сналажљивост на трамбулини. Сем тога, кандидати морају да прођу испит из глуме, из математике и француског језика.

2 Школа за борбу с биковима Севиља, Шпанија
Међу малобројним предметима у овој школи је зоологија, док су од опреме неопходни тореадорски костим и мулета - црвена тканина којом се раздражује бик. Важно је имати достојанствен став јер пробадање бика треба извести у складу с обичајним обредом.
Другове из школе неће занимати догодовштине из времена када сте били добровољни члан неког друштва за заштиту животиња.
Ако вам је ближа Америка од Шпаније, у Сан Дијегу постоји Калифорнијска академија торомакије - прва школа за борбу с биковима у Сједињеним Америчким Државама.

3 Школа за шахисте Санкт Петербург, Русија
У руској школи за шахисте предавања трају током целе године, а колико ће часова полазник узети зависи од њега самог. Уобичајено је десет часова (сваки кошта 50 долара), али може и више. Међу понуђеним предавањима су: отварање, избор стратегије за белог/црног, загревање за турнире, потези у средини партије и шаховске тајне.

4 Међународна школа Ајвора Спенсера за батлере, личне помоћнике и кућепазитеље Лондон, Велика Британија
За 8000 евра можете у току шест недеља да научите како да будете врхунски послужитељ и кућепазитељ у најотменијим круговима. Предавања имају следеће називе: ословљавање, протокол, служење у белим рукавицама, набавка шампањца, одржавање куће, послуживање племства... Управник школе је Ајвор Спенсер чија је званична титула, у слободном преводу, припадник Најизвршнијег реда Британске империје. Ученици ове школе на предавања морају долазити у тамним кошуљама и с краватама, а ученице у хаљинама или блузама и сукњама (панталоне су строго забрањене) мада је крајње неизвесно хоће ли наћи посао у струци јер жене батлери нису прихваћени ни у Великој Британији.

5 Међународни институт за парфеме, козметику и арому хране Версај, Француска
Предавања на овом институту трају две године, а међу полазницима углавном су дипломци хемије и биохемије. Похађа се олфакција (мирисање), густација (укуси), тактилност (чуло додира)... За дипломски рад сваки студент мора да смисли и направи сопствени мирис или неки други козметички или зачински производ, и да се позабави његовим паковањем, начинима рекламирања и предлогом могуће индустријске производње.

6 Школа за јахање камила Нувеиба, Египат
Премда је Школа за јахање камила у Нувеиби намењена првенствено туристима, после тродневне обуке добија се званична дозвола за употребу камила у саобраћају по Синајској пустињи. За то задовољство треба одвојити око 300 евра, а на часовима се предаје грађа седла, преживљавање у пустињи, биљни и животињски свет Синаја, самостално узјахивање камиле... Од одеће потребно је понети шал, огртач и турбан. Часове држе бедуински камилари, а друштвено прихватљив израз за бедуина јесте арапски номадски пастир.

7 Школа за гејше Кјото, Јапан
Супротно распрострањеном мишљењу, радити као гејша не подразумева простутицију. У питању је особа која забавља богате пословне Јапанце у складу с обичајима. Међу вештинама су свирање на флаути од бамбуса, аранжирање цвећа, јапански плес, свечано служење и испијање чаја, облачење и шминкање. Као што се могло сазнати из дела по коме је снимљен и филм „Мемоари једне гејше”, полазница школе борави у окији, нарочитој кући где се свакодневно припрема за овај позив. Тај обичај није се изменио до данас.

Н. В.

Корак назад