novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Пола тоне шпагета
Становници месташцета Варало Сесија у Италији заиста могу доста да поједу. Још пре неколико година ушли су у Гинисову књигу рекорда тако што су смазали највећу саламу на свету. А онда су, овог лета, одлучили да поједу и највећу шерпу шпагета. Само за сос било је потребно две стотине килограма парадајза, десет литара маслиновог уља, осам килограма свежег босиљка... који је припремљен у тигању пречника четири метра. А резанце су кували у двадесетак шерпи на главном градском тргу. Иако је послужење било бесплатно, многи су остали - гладни.


Пријатељ уредник
Чим је Фред Френдли постао главни уредник информативног програма Си-Би-Ес, његова прва одлука била је да се ратосиља свог главног супарника, новинара Дона Хјуита, иначе уредника Вечерњих вести. Фред је позвао Дона у своју канцеларију и саопштио му:
- Вечерње вести нису више за тебе, друже. Више ниси уредник, али наменио сам ти посебну јединицу, с камерманима, монтажерима, па шта год да се догоди у свету, ти ћеш моћи да пођеш на лице места и припремаш емисије...
Узбуђени Хјуит потрчао је код Била Леонарда, потпредседника Си-Би-Еса, и похвалио му се.
- Што се радујеш, Доне? - рекао је Бил Леонард. - Па ти си добио отказ од новог уредника.


Обуците сирену
Последње суботе овог месеца у Варшави ће се, по педесет шести пут, одржати такмичење за избор мис света. Припреме за ово велико надметање трају већ одавно и, док се није појавио постер, све је текло по плану. Постер је узбуркао страсти у организационом тиму. Нико није имао примедби што се као симбол такмичења појављује сирена која је уједно и симбол главног града Пољске. Нека за неки други пут остане прича зашто Варшава, која је од мора удаљена око двеста километара, у свом грбу има чудно биће саздано пола од рибе, а пола од тела младе девојке.
Тадеуш Дескијевич, руководилац рекламне кампање, није могао да поверује кад су га организатори позвали и рекли му да цртеж сирене мора да се промени. Наиме, ово морско биће приказано је с црвеном хаљином која покрива (или открива) само једно раме. Не може тако, нагласили су Дескијевичу, сирена мора да се упристоји, другим речима - треба јој покрити и обнажени део груди. Дескијевичу није преостало друго него да послуша „савет”. На питање како сирена може да буде обнажена на два споменика у Варшави, а не може на постеру за такмичење у разголићености, Дескијевич није добио одговор ‡


Прекинута миса
Због риђе косе, славног венецијанског композитора Антонија Вивалдија (1675-1741) звали су Црвени свештеник. Али, свештеник и музичар, Вивалди се једном приликом нашао пред црквеним судом. Зашто? Јер је прекинуо мису будући да је одједном осетио талас надахнућа и отишао да узме хартију и перо... Морао је, на запрепашћење других свештеника и верника који су дошли да присуствују миси, да хитно запише своје музичке мисли.


Део по део
Кад је у поморској бици изгубио десно око, прослављени британски адмирал Нелсон (1758-1805) покушао је да од морнарице добије новчану надокнаду за повреду. Речено му је да не може да прими новац уколико лекар не напише како је заправо изгубио око. После неколико година перипетија, Нелсон је добио сасвим малу своту. У међувремену је изгубио и десну руку. Морао је поново да чека да му исплате надокнаду, али овога пута још дуже...
- Ваљда ћу се обогатити кад будем изгубио ногу будући да је већа и од ока и од руке - љутито је рекао, принуђен да се понижава пред лекарима.
Нелсон, међутим, није изгубио ногу. Погинуо је у бици код Трафалгара 1805. године. У опоруци је нагласио како не жели да буде сахрањен у Вестминстерској опатији уз друге британске великане јер је начуо да је опатија подигнута на клизишту и да ће сви покојници склизнути у Темзу.


Слани сан
Амерички милионер Корнелијус Вандербилт (1794-1877), градитељ железница, патио је од несанице. Будући да је био сујеверан, па чак и склон окултизму, напослетку је смислио начин како да брзо и мирно заспи... Није пристајао да легне у кревет пре него што би свака нога његовог кревета била умочена у велику посуду пуну соли! Со је требало далеко од Корнелијуса да отера зле духове.

Корак назад