novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Парижани, упристојите се!
Велики број становника француске престонице ових дана расхлађује се на реци. Од 2001. године у Паризу се сваког лета појаве плаже на обалама Сене. Међутим, по мишљењу градских власти, поједини Парижани изгледа да су претерали у разголићавању. Има жена које се сунчају без горњег дела костима или, као и неки мушкарци, у тангама. Е, то неће моћи да прође, објашњава Паскал Шерки, човек који је у градској влади задужен за везе с јавношћу. Пошто су се чули гласови многих који упозоравају на неморал и узнемиравање јавног реда и мира, брже-боље донет је закон који изричито забрањује топлес и купаће костиме који стражњи део више откривају него покривају. Ко не буде поштовао забрану, на лицу места биће кажњен с тридесет осам евра.


С куповином у вечност
Према истраживању британских научника, жене живе дуже од мушкараца не само зато што су биолошки издржљивије, већ и због тога што се неупоредиво више баве куповином. Познато је да жене воле да купују и то не само одећу и украсне предмете, већ и храну. Према мишљењу психијатара Гаја Мекена и Мерлин Алберт, управо им та страст продужава век из бар три разлога. Купци, наиме, више шетају од оних који седе код куће јер су стално у потрази за нечим занимљивим и лепим. Значи, одржавају физичко здравље. Друго, њихов мозак грозничаво ради будући да траже најбољу робу чија је цена најповољнија. Гледају, разгледају, оцењују... И треће, када себе најзад почасте нечим лепим, купци су задовољни. Бар накратко. Имају чак и боље мишљење о себи.


Лепа вештица
Анђелина Жоли и Бред Пит заљубили су се једно у друго 2005. године за време снимања филма „Господин и госпођа Смит”. Сви су мислили да веза неће дуго да траје, да се неће венчати и засновати породицу. Међутим, све се то ипак догодило. додуше, Бред Пит је признао да му је лепа Анђелина, чим су се упознали, дала необичан поклон који је, наводно, требало да га штити од неугодности и незгода за време снимања. Био је то осушени слепи миш у стакленци. Већ неколико дана касније, Бред је Анђелину гледао другим очима. „Враџбина” је, изгледа, успела. Бред се смртно заљубио...


Хендл и принц
Славни немачки композитор Георг Фридрих Хендл (1685-1759) провео је многе године као композитор и учитељ музике на енглеском двору. Једном приликом краљица га је упитала шта мисли о томе како њен син свира виолончело и када ће постати прави виртуоз. Не знајући шта да каже о свирању будућег краља, Хендл је одговорио:
- Па, његово величанство свира као... сваки принц!
Краљица је ове речи схватила онако како јој је било драго, па је одлучила да у једном делу свечаног Хендловог концерта наступи и престолонаследник. Видевши будућег носиоца круне на подијуму са виолончелом, Хендл је истог трена нестао из сале.


Необична веза
У аутобиографији певач и забављач Еди Фишер (рођен 1928), између осталог написао је како је у младости био у „необичној љубавној вези” с глумицом Марленом Дитрих. Славна немачка глумица којој је право име било Марлен Магдалена фон Лош (1904 -1992) није се иначе стидела својих љубавних пустоловина и чак је храбро признала да јој је љубавник у позним годинама био и амерички председник Џон Кенеди! Међутим, када је у једној париској књижари одржана аукција Марлениних књига, нађена је и поменута Фишерова аутобиографија. Поред одељка где је описао „необичну везу”, стајала је Марленина забелешка:
„То ти тврдиш, клинац. Никада се нисмо ни срели”.


Учитељ скромности
Грчки мислилац Диоген (412-323. пре н. е) једном приликом угледао је дечака како са извора из скупљених шака пије воду.
- Дечаче, ти си овог тренутка постао мој учитељ скромности! - рекао је филозоф и бацио свој пехар из ког је пио.
Никада више није користио било какву чашу. Пио је из руке.


Поштењаковић
Ал Капоне, један од најозлоглашенијих гангстера свих времена, својевремено је донео неку врсту личног правилника у ком је, као најневинији и најпоштенији човек на свету, написао следеће:
а) Америка мора остати цела, неискварена и сигурна за живот сваког грађанина.
б) Желим мир будући да намеравам да живим дуго и пустим друге да живе у миру.
в) Држава не сме да убира порез од нелегално зарађеног новца
г) Бити јавности на услузи - то је мој мото.


Лажна препорука
У јулу 2000. године лондонски „Обзервер“ објавио је следећу исправку:
„У броју од 2. јула, у рубрици Летња лектира погрешно смо објавили списак омиљених књига чувеног ирског писца Родија Дојла које препоручује нашим читаоцима као штиво за лето. Наиме, Роди Дојл са којим смо разговарали и који је љубазно саставио списак својих најдражих романа, није књижевник, већ инжењер из северног дела Лондона. Грешка је настала када смо тражили Дојлов број путем Интернета. Били смо уверени да постоји само једна особа са тим именом“.


Неуверљив мафијаш
Једног дана за време снимања филма „Означена жена”, продуцент Хал Б. Волис пожалио се редитељу Лојду Бејкону да један потпуно неуки и невешти глумац, који је тумачио плаћеног убицу, квари општи утисак филма.
- Ко ти је тај мајмун? - упитао је продуцент. - Па, он нема појма! Да ли му је јасно да игра плаћеног убицу? Понаша се као нека секаперса. Зар ниси могао да нађеш неког ко би стварно умео да одигра криминалца?
Чувши његове речи, Бет Дејвис, главна глумица, и редитељ Лојд Бејкон прснули су у смех.
- Та секаперса је један од најважнијих помоћника гангстера Лакија Лучана - одговорио је редитељ. - Замолили смо га да наступи у филму како би све деловало што уверљивије.

Корак назад