novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Коњак
За време састанка Удружења америчких писаца криминалистичких романа, чувеног писца Микија Спилејна новинар је упитао каква се порука крије иза чињенице што главни јунак његових детективских романа Мајк Хамер увек пије само пиво, а не неко друго пиће.
- У ствари, желео сам да Мајк Хамер пије коњак - признао је писац - али нисам знао како се коњак пише на француском!


Ресторани за слонове
У југозападној кинеској покрајини Јунан сељаци муку муче са слоновима који им уништавају поља засађена житарицама. Размишљајући како да умилостиве ове џинове, власти су дошле на идеју да им, на неколико километара од села, на површини од седамдесет хектара, направе неколико „ресторана” на отвореном. У тим необичним ресторанима слонове ће чекати посластице: банане и шећерна трска. Верујe се да ће на тај начин ови огромни сисари, када добију прилику да се наједу хране коју највише воле, заобилазити поља и оставити на миру око дванаест хиљада породица чију су летину до сада уништавали. Иначе, до пре двадесет година у овом делу Кине живело је на слободи осамдесетак слонова, а сада се верује да их има три стотине.


Неваљали Пинокио
Поводом премијере дугометражног цртаног филма „Пинокио” у Њујорку 1940. године, Волт Дизни је дошао на јединствену замисао: да унајми десетак људи патуљастог раста и обуче их у костиме Пинокија, јунака Колодијеве бајке, односно свог цртаног филма. Желео је да управо они у веселом расположењу дочекују госте. Тако је и било. Али, будући да је пиће било бесплатно, унајмљени глумци толико су се напили да су убрзо пред званицама почели да скидају одећу са себе... Дизни је схватио да ће ипак морати да позове полицију. И, умотане у јастучнице, спровели су лажне Пинокије у затвор.


Косооки „Битлси”
Иако су „Битлси” само једном у својој каријери посетили Земљу излазећег сунца, Јапанци тај догађај и данас памте. Гостујући у Токију 1966. године, „чупавци” из Ливерпула одсели су три дана у тадашњем хотелу „Хилтон” у главном граду Јапана. Када је недавно донета одлука да се хотел поруши и на истом месту подигне нови, неко је предложио да би поклоницима музике ове чувене енглеске рок групе можда било занимљиво да обиђу собе у којима су боравиле „бубе”. Испред хотела створили су се дугачки редови. Сви су желели да виде председнички апартман у коме су боравили Џон Ленон, Џорџ Харисон, Ринго Стар и Пол Мекартни.
И, како наглашава директор хотела Микаел Мајучи, међу радозналима нису биле само особе које су одрастале уз музику „Битлса”, већ и знатно млађи Јапанци.
- „Битлси” су одиграли изузетно важну улогу у популарној култури наше земље - каже шездесетпетогодишњи Кеико Иваи.
- До тада били смо прилично неповерљиви према свему што је долазило из Западне Европе и Америке, али после посете „Битлса” одједном смо променили укус према музици, начину облачења и дугој коси.


Желим да учим!
Рубина Кан, деветнаестогодишња девојка из Раџастана у Индији, поднела је суду тужбу против својих родитеља. Зашто? Јер јој не дозвољавају да заврши школу и терају је да се уда! Због њене жеље да похађа школу и одбијања да се венча, отац и мајка забранили су јој да излази.
То је превршило меру и девојка је одлучила да се обрати суду.
Каже да намерава да постане стјуардеса и не пада јој на памет да се уда док не буде новчано независна.


Ко коме дугује?
Млади амерички кантаутор Роберт Цимерман 1963. године званично је променио име у Боб Дилен, у спомен на једног од својих књижевних узора, велшког песника Дилена Томаса (1914-1953). Роберт је тада имао двадесет две године, односно дванаест када је Дилен Томас умро. Касније, на врхунцу славе, а сећајући се поменутог догађаја, чувени музичар је изјавио:
- Учинио сам много више за Дилена Томаса него што је он икада за мене.

Корак назад