novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Савршена маска
У јавности биле су познате духовите препирке између британског премијера Винстона Черчила и леди Ненси Астор која се такође бавила политиком, а била је позната као борац за права жена. Једном приликом, не могавши да одоли да је не задиркује, Винстон Черчил упитао је леди Астор пред многобројним сведоцима:
- Опет приређујете неки глупи маскенбал. Па какву маску бих ја могао да ставим да ме не препознају?
- Зар не би било необично да дођете трезни? - одговорила је заједљиво леди Астор.


Судбоносно да седамнаест пута
Спроводећи истраживање о успешности и дуговечности бракова у Сједињеним Америчким Државама, социолози су утврдили да мање од десет одсто парова током живота има само један брак, док три и више бракова има чак седамдесет одсто парова. Али, „пречешљавајући” књиге венчаних, открили су и једног необичног рекордера. Судбоносно „да” седамнаест пута изговорио је извесни Yемс Такер, трговац из Чикага.
Ипак, необичност није само у броју бракова господина Такера, већ и брзини и избору брачних сапутница. Рођен 1884. године, Yемс Такер пред матичара је први пут стао тек као тридесетпетогодишњак. Изабраница његовог срца те 1919. године била је госпођица Мерион Смит. Али, да је силно воли и жели за супругу схватио је још четири пута - 1926, 1937, 1948. и 1957. године. Пети брак с истом женом и последњи, седамнаести, склопио је у 73. години.


Приведена због ципела
Приликом једне посете Италији, америчка филмска глумица Лана Тарнер одсела је у малом граду Позитрано верујући да ће ту бити безбедна и да је обожаваоци неће узнемиравати.
Два дана уживала је обилазећи град, али трећег дана ухапшена је насред улице и приведена у полицијску станицу. Иако су били љубазни, полицајци су се понашали необично. Када су записали њене основне податке, затражили су од глумице да се изује и стане на комад хартије. На питања зашто то треба да учини и због чега је осумњичена, није добила никакав одговор, а њена стопала пажљиво су оловком обележена на хартији. Замољена да не напушта град наредна 24 часа, глумица је враћена у хотел.
Сутрадан је у њену хотелску собу стигао пакет. У њему је био пар лепих сандала - поклон председника општине градића Позитрано.


Душа у виолини
Још за живота славног италијанског виолинисте Никола Паганинија (1782-1840), често се говорило да је душу продао ђаволу који му је, наводно, заузврат подарио моћ непогрешивог свирања. Међутим, Паганини је рекао да то није тачно, већ да је његова душа заправо заточена у виолини... Једном приликом, када је Паганинијева скупоцена виолина почела да се криви, он је схватио да ће морати да је да градитељу музичких инструмената на поправку. Наравно, желео је да присуствује том догађају. Окупан у зноју, дрхтећи, Паганини је ишчекивао исход поправке. Сваки пут када би се зачуо звук алатке и шкрипа дрвета, Паганини би почињао да јауче и јеца.
- Ово је исто као да длетом бушите по мојој утроби! - вапио је виолиниста.


Сан праведника
У аналима њујоршке полиције међу најнеобичнијим хапшењима води се и један случај из 1957. године, случај двадесетдеветогодишњег провалника Доналда Башема.
Овај млади човек провалио је у стан богате удовице , а када га је она затекла на делу, присилио је да му помогне да спакује све вредности које јој је покупио. То као да му није било довољно, те је од несрећне жене затражио и таблете за главобољу пошто је имао јак назеб.
Дрхтавом руком, жена му је додала неколико таблета и чашу воде. Бешем је попио лек и заспао сном праведника.
Наравно, биле су то таблете за спавање. Пробудио се у затворској ћелији где га је полиција донела док је био у сну.


Жена по мери сандука
У Оберну, у Аустралији, само један дан у месецу био је одређен за бракоразводне парнице, па су и судско веће и поротници увек имали много посла. Кратко су бележили исходе суђења и случајеве брзо заборављали. Ипак, један су опширније описали и дуго препричавали.
Тог 24. августа 1973. захтев за развод после тридесет седам година брака поднели су госпођа и господин Хидинг. Тачније, захтев је поднела Гвендолин Хидинг.
Упитана због чега жели да раскине брачну заједницу, госпођа Хидинг је изјавила да јој је муж „узео мере” непосредно после удаје и по њима дао да се направи мртвачки сандук који је потом, свих тих година, стајао испред врата њихове спаваће собе.
- Доста је било. Не могу више да трпим то његово прижељкивање моје смрти, које је горе од сваког физичког злостављања - праснула је Гвендолин Хидинг.
Судско веће уважило је њен захтев и једногласно донело одлуку о разводу брака на штету мужа.

Корак назад