novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


ЗЗЗззззззззззз
Холандски сликар Винсент ван Гог (1853-1890) патио је од несанице. А онда се досетио како да се током ноћи бар мало одмори: залио је камфором душек и јастук на којима је спавао. Тако би се ошамутио и заспао.
Као што је познато, Винсент, нажалост, није успео да се избори с душевном болешћу: извршио је самоубиство 27. јула 1890. године. Умро је два дана касније.


Претња
Када је објављен роман „Кум”, Марију Пузу, писцу књиге запретио је Френк Синатра верујући да му је он заправо послужио као надахнуће за лик певача мафијаша.
Марија Пуза Синатрина претња прилично је погодила:
- Није ме брига што ме је назвао сводником и пропалицом - изјавио је Пузо у разговору за новине. - То прихватам као похвалу. Али, ужасно ме наљутила чињеница да се Синатра, Италијан са севера, усуђује да прети мени - јужњаку!


Књижевни комплимент
Дело америчког писца Едгара Алана Поа (1809-1849) није било баш добро прихваћено у време када је писац био жив. Поове приче и песме посебно је презирао писац и новинар Марк Твен који је једном приликом у свом новинском тексту, записао:
„По мом мишљењу Поова проза је неподношљива, нечитљива, баш као и дела Џејн Остин.” На крају је закључио:
„У ствари, постоји разлика. Поове приче могао бих да прочитам уколико би ми за ту муку платили. Књиге Џејн Остин - ни под тим условoм!”

Корак назад