novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Кинеско дотеривање
Уочи Олимпијских игара, које ће се у Кини одржати 2008. године, отпочеле су припреме како би становници ове најмногољудније земље на свету требало да се понашају.
Туристи који бораве у Кини, као и грађани земаља које посећују Кинези, непријатно су изненађени, када виде особу која пљује на улици, или, после обеда, подригне. Притужбе стижу са свих страна. И поједине светске авио--компаније жале се на понашање Кинеза. У авиону су прегласни, често неваспитани и не поштују приватност осталих путника.
Када се за две године у Пекинг слије мноштво спортиста, туриста и новинара, грађани би требало да знају шта је ред.


Не уклапа се!
Дизнијев цртач Ворд Кимбал радио је двеста четрдесет дана на четвороминутном делу цртаног филма „Снежана и седам патуљака” по наређењу Волта Дизнија сцену у којој патуљци кувају ручак Снежани и том приликом готово униште кухињу у својој живописној шумској колиби.
Дизни је најпре рекао да је сцена божанствена, а онда је размислио и закључио: Не слаже се са остатком филма.
- Исеци је! - рекао је Дизни Ворду Кимбалу после поменутих двеста четрдесет дана рада!


Искрен човек
Британског глумца Роџера Мура једном приликом упитали су како му се допадају филмови о пустоловинама агента 007 у којима игра његов наследник Тимоти Далтон. Познат по одмереном и лепом понашању, Роџер Мур је рекао:
- Морам вам рећи истину, а то је да ја нисам гледао филмове у којима мој наследник Тимоти Далтон тумачи лик Џејмса Бонда. Намерно их нисам гледао нити ћу икада гледати. Знао сам да ћете ми поставити ово питање и да бих морао искрено да вам одговорим!


Псећи бонтон
Становници норвешког градића Фјел размишљају како да се изборе с лавежом паса због којих већ годинама немају миран сан. Недавно је на предлог Ерика Шулта, управника градског зеленила, изгласан пропис који за четвороношце уводи полицијски час: сви власници паса у Фјелу, мораће своје кућне љубимце да до десет сати увече уведу у кућу. Неки су дигли глас против овакве одлуке, али су, нажалост, остали у мањини.
Наравно, - објаснио је Шулт - одлука се тиче само оних кучића који - како се нашалио - нису лепо васпитани и стално лају.
Власници ће ћутљиве псе и даље моћи да изводе у шетњу и после десет сати увече. А они који се оглуше о одлуку, мораће да плате одговарајућу новчану казну.


Храбрости, име ти је Џеки Чен
Педесетдвогодишњи кинески глумац Џеки Чен, чије је право име Чан Конг Санг, познат је у филмским круговима као непредвидива и неустрашива особа. Једном је скочио са њујоршког облакодера на хеликоптер у лету. Другом приликом спустио се у лопти низ планину... Ипак, његовом највећом вратоломијом сматра се сцена коју је сам измислио током снимања филма „Полицијска прича” - Џеки се ухватио дршком кишобрана за аутобус који је јурио и тако га вукао улицама!
- Нема кошчице коју нисам сломио - признао је Џеки Чен новинарима. - На пример, нос, колено, ребра, прсте, раме... Зубе сам одавно изгубио, повредио сам и главу кад сам покушао да скочим на кров суседне зграде. Али, морам да признам да не боли одмах кад се човек повреди. Чује се само једно крц - и кад погледаш, имаш шта да видиш. Стопало ти стоји наопачке!


Холивудско искуство
Прослављени британски филмски и позоришни глумкац Дирк Богард снимио је 1960. године у Холивуду филм „Бескрајна песма” о животу Франца Листа. После снимања изјавио је да су Американци веома некултурни и да му не пада на памет да икада више крочи ногом у Холивуд... А зашто? Ево једне реченице коју, према сценарију, изговара филмски Лист и која је потпуно избезумила Дирка Богарда, иначе савршеног познаваоца музике и књижевности:
„Еј, Шопену, види, ово је моја пријатељица Жорж Санд! Она много добро зна Бетовена!”


Дај бурму!
Свој други медени месец Фјодор Достојевски (1821-1881), чувени руски писац, провео је у Баден-Бадену. Страствени коцкар (Достојевски је иначе написао и новелу истог наслова - „Коцкар”) није успео да се уздржи и не сврати у коцкарницу. Када је изгубио сав новац, тражио је од своје невесте Ане Сниткине да заложи бурму. Ана је била запрепашћена, али Фјодор је свој захтев објаснио следећим речима: „Када чујем звук рулета, обузме ме вртоглавица!”.

Корак назад