novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Мона Лиза у процентима
Загонетни осмех Да Винчијеве Мона Лизе ни после пет векова очигледно не престаје да занима многе. Научници с Универзитета у Амстердаму хтели су да одгонетну и добију тачан одговор на питање: којим расположењем одише Ђоконда? И, шта су закључили. Осмех Мона Лизе састоји се од осамдесет три одсто среће, девет огорчења, а шест одсто страха. А она преостала два процента? Научници тврде да је љутита. Како се уопште дошло до ових резултата? Наравно, посебно смишљеним рачунарским програмом који расположење неке особе одређује на основу црта његовог лица - положаја усана, набора око очију, спуштених или подигнутих обрва.


Швајцарци и фудбал
„Драге наше, да ли сте размишљале да избегнете Светско првенство у фудбалу и отпутујете у земљу у којој ће се мушкарци, уместо да прате надметање око лопте, надметати око вас?” Оваквом рекламом Министарство туризма Швајцарске смислило је да у своју земљу привуче што више посетилаца слабијег пола из Немачке, Француске и других европских земаља. Пошто се овог лета, док буде трајало фудбалско првенство, већина мушкараца у целом свету неће одвајати од телевизијских екрана, питање је да ли ће уопште имати времена да обрате пажњу на своје супруге и девојке? „Ако вас буде запостављао ваш муж или младић”, обећавају у реклами, „ништа не брините. Увек ће се наћи неки господин Швајцарац који ће приковати очи само на вас”.
Вероник Канел, жена која је у Министарству туризма задужена за везе с јавношћу, објашњава да се, што можда звучи невероватно, идеја родила у тиму рекламне агенције коју воде мушкарци. Не желећи да открије о коме се ради, Вероник је само додала да постоје и они мушкарци који, тајно или јавно, признају да не воле фудбал. И питају се да ли је то заиста грех?


Живот у неочекиваној улици
„Мицубиши моторс”, познати произвођач аутомобила, недавно је у САД приредио велико такмичење за све заинтересоване кориснике Интернета. Свако је требало да пошаље што необичнији назив улице из свог града. Две и по хиљаде Американаца учествовало је у овој игри и послало на стотине заиста необичних имена. Издвајамо само неке улице са најзанимљивијим називима: у месту Лебанон, у држави Тенеси постоји улица Тетера Гуликоже. Ворен, у Њу Џерсију, може да се похвали Сенком смрти, а место Буена у истој држави
- Неочекиваном улицом. Грађани Холбрука у Аризони могу да се шетају Кофом крви, а они у Хјустону раскрсницом Клинтон и Верност. У Олбанију, у Џорџији, постоји трг Усамљеност и успаљеност. Хидер Хајлендс у Пасадени краси улица Развод, а Траверс Сити у Мичигену - Сајко Пат (Психо пролаз).


Полицајац или деда мраз?
Када је на вратима свог стана угледао двојицу полицајаца, један тридесетогодишњи грађанин Токија, коме се намерно не открива име, није могао да сакрије сузе. Биле су то, сузе радоснице. Почео је да љуби полицајце као да је дошао Деда Мраз.
Радост овог Јапанца била је оправдана. Из банке је недавно подигао пет милиона јена (око 40.000 евра) и, плашећи се могућих лопова, новац је сместио у пластичну кесу и ставио је на дно корпе за смеће. Пошто није рекао супрузи шта је урадио, она је са смећем бацила и паре. Несрећни човек, који је новац подигао с рачуна у намери да плати неке трошкове у вези са новим послом којим је тек намеравао да се бави, био је убеђен да је све бесповратно изгубљено. Ипак, да би умирио савест, случај је пријавио полицији. Срећом, радници чистоће на отпаду су нашли драгоцени завежљај и однели га у полицију. После подробне провере у банци - колико је било новчаница и у каквој кеси - полицајци су закључили да њихов суграђанин говори истину и вратили му новац.

Корак назад