novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Кондомски пут
Због бриге о порасту становништва и спречавања ширења ХИВ вируса, власти у Индији сваке године својим грађанима поделе око милијарду бесплатних кондома. Кад год су у прилици, грађани ове друге по реду најмногољудније земље на свету узму онолико кондома колико могу да понесу. Зар је могуће да им је толико потребно? У питању је нешто сасвим друго. Индуси су схватили да те нарочите заштитне гуме могу да имају више намена. Рецимо, када сељаци иду на њиву, кондоми им служе као термос за воду. Када се гради кућа, презервативи одлично могу да послуже као додатна изолација, посебно за кров. Најневероватнија намена кондома ипак је за прављење путева: извођачи радова мешају их с цементом и катраном да би друм био гладак и отпоран на пукотине.


Скок у рекорд
Из „Гинисове књиге рекорда” тек треба да потврде да ли је све било по пропису и да ли ће подухват превазићи онај већ уписан. По свој прилици весела дружина биће овенчана „Гинисом”.
Шеснаестог априла на обали Женевског језера окупило се око две хиљаде учесника једног необичног такмичења и још много више радозналаца. На великој лоптици скочици - гуменој лопти која, да би на њој могло да се скаче, на предњој страни има продужетке у облику зечјих ушију и деца и одрасли, и дебели и мршави на знак „старт”, почели су весело да скакућу. Услов је био да „остану у седлу” најмање пет минута. На одушевљење приређивача, „трка” је успела. Учествовало је укупно 1880 особа. Досадашњи рекорд забележен је 2002. године, када је на обали језера Мичиген 1501 особа одскакутала својих пет минута.


Обожавалац
Ширли Темпл (1928), славна америчка филмска глумица и дипломата, која је стекла светску славу у детињству, пре него што је пошла у школу, испричала је једном приликом како је престала да верује у Деда Мраза:
- Било је то за мене велико разочарање. Имала сам тада само шест година. Мама и ја отишле смо у робну кућу. На одељењу где су се продавале играчке, стајао је и Деда Мраз и делио деци поклоне. Када ме је угледао, поскочио је, оставио децу, бацио поклоне на страну и дотрчао: „Могу ли да добијем аутограм? Твој сам ватрени обожавалац! Гледао сам све филмове у којима си играла по неколико пута! Знала сам да прави Деда Мраз не иде у биоскоп.


Градови за избегавање
Већ трећу годину заредом Багдад је, по процени статистичара, град најгори за живот. Цирих је на убедљивом првом месту, а следе Женева и Ванкувер. Никога није изненадило што су се два швајцарска града и један канадски нашли у врху листе јер, сребрну и бронзану медаљу понели су и прошле и претпрошле године. Који се од градова највише попео на листи и приближио „победницима”? Са педесет другог места, које је заузимао 2005. године, Чикаго се нашао на четрдесет првом. Каиро је пао девет места наниже и, на листи двеста петнаест светских градова, сада је на 131. месту. Ранг-листа прави се подробним проверавањем тридесет девет чинилаца - од политичке стабилности у сваком граду, бриге о околини до стања на путевима, у школама, ресторанима...


Рекорд
Чувени велшки песник и новинар Дилен Томас (1914-1953) био је познат као пијаница. Опијао се готово сваке вечери и освитао у кафанама. Од прекомерног пића умро је у Њујорку 9. новембра 1953. године. Његове последње речи биле су:
- Ух, седамнаест вискија заредом! Па то је мој лични рекорд!


Кад се столица узјогуни
Сју Сторер тужила је средњу школу „Бедминстер” у енглеском граду Бристолу, у којој је три месеца радила као професор математике. Шта је ову четрдесетосмогодишњу Британку толико озлоједило да је прво дала отказ, а потом суду поднела тужбу? Сју Сторер, прво усмено, потом писмено, управи школе упутила је велики број молби да јој се промени столица у кабинету у коме је предавала. Столица је, наиме, „крива” што је Сју била на ивици избезумљености. Јер, кад год би села на ову тапацирану полуфотељу, пресвучену имитацијом коже, она би се огласила звуком који је подсећао на испуштање гасова. Наравно, у први мах затечени, ученици су убрзо само чекали тренутак да наставница седне и, како су се шалили, почне с паљбом. Несрећна Сју, прозвана „Госпођица Смрда”, то понижење више није могла да трпи. Чека се одговор суда. Остало је само нејасно зашто сама није донела неку другу столицу.

Корак назад