novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Забавникова интернет једрилица
За и против википедије
Све је више оних који налазе грешке у подацима бесплатне енциклопедије на Интернету, па су решили да се удруже. Значи ли то крај другачијег погледа на свет знања?

Шездесет милиона бесплатних посета (приступа) свакога дана - на чак стотине различитих језика. Подаци о свему и свачему: за ученике, студенте, новинаре... све којима је хитно потребан неки енциклопедијски податак. Википедија, отворена енциклопедија на Интернету, постала је светско чудо. Џин светске мреже на адреси: http://www.wikipedia.org.
Донедавно се веровало да је Википедија најбољи начин да се светом шири знање... Али, и незнање! - тврде сада неки. Доскора слављена, Википедија је постала узрок жучних расправа. Између осталог, поставља се питање да ли уопште може да се верује енциклопедији коју непрекидно стварају обични људи, они који само мисле да о нечему нешто знају и уносе податке? Аматерска посла или је то можда нека вештичија работа помоћу које се светом на муњевит начин шири знање у корист вике (Юицца, од енглеске речи Юитцхкрафт, што значи вештичарење), неопаганске вере новијег датума?
Истраживачи угледног научног часописа „Натуре” недавно су спровели својеврсно истраживање. На примеру четрдесетак различитих тема (односно енциклопедијских јединица), покушали су да утврде каква је Википедија према Енциклопедији британици. Дошли су до закључка да је отворена енциклопедија на Интернету једнако ваљана баш као славна Британика.
Постоји, међутим, и друга прича. Један познати амерички новинар, према подацима Википедије, нашао се међу онима који су умешани у убиство Џона Кенедија. Новинар је сместа поднео тужбу против Википедије и њеног оснивача Џимија Велса. Али, амерички новинар није једини који је нашао нетачан податак у Википедији и сматрао да је потребно да буде подигнута тужба против оних који су створили ову енциклопедију. До сада је, наиме, предато више од хиљаду петсто тужби. Противници Википедије у Њујорку су основали удружење у коме, што је занимљиво, такође раде добровољци. Њихов задатак је да прикупљају притужбе на податке из Википедије. Адреса је: ЮЮЮ.Юикипедиацлассатион.орг.
Чинило се да је начин на који је створена Википедија, демократска књига знања, такорећи непогрешив. Дакле, свако ко посети сајт у прилици је да упише неки нови појам и његово објашњење. Ако је неко направио грешку, ту су други који ће га исправити. Тако је настала својеврсна мрежа исправљача и преправљача Википедије... Чини се, међутим, да они нису довољни. Или нису довољно брзи? Нетачан податак непримећено се увуче. Новинар Данијел Брант сматра да нема начина да се заустави поплава „викијевских” лажи на Интернету и стога се прикључио удружењу Анти-Вики. Основно начело Џимија Велса да не треба сумњати у разумност и добре намере посетилаца Интернета, показало се изгледа као утопија. Бар за сада.
Четрдесетогодишњи Џими Велс постао је најоспораванија особа из света Интернета. Док га једни обожавају, други га презиру. Али, он неуморно путује по свету бранећи своју добровољачку енциклопедију. Чврсто је уверен да је заувек променио поглед на свет знања. Каже да је Википедија заснована на сну шта би Интернет заправо требало да буде - начин да се од света направи лепше место за живот. Зато је свету упутио позив за очување Википедије. Наравно, такође путем Интернета. Велсов апел можете прочитати на адреси:

М. О.

Корак назад