novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Забавникова интернет једрилица
Дечија чајанка
Кинески мајстори праве од порцелана мајушне чајнике за децу на исти начин на који је прављен порцелан у Енглеској у осамнаестом веку, а приход од продаје ових јединствених чајника намењен је гладној деци света

На свету постоји много тога толико различитог, наизглед неспојивог, али понекад се ипак испостави да постоји извесна блискост... На пример, ко би могао и да помисли како постоји веза између енглеског обичаја испијања чаја у пет сати после подне, кинеских мајстора порцелана и гладне деце у Гани? Ово је прича о тој вези...
Шарлота ди Вита, предузимљива пословна жена из Енглеске, иначе позната по добротворном раду, 1992. године, стицајем околности, сазнала је да ће због предстојеће (и неминовне) несташице хране више од шест хиљада имања у селима широм Гане једноставно - пропасти. Шарлота је била одлучна у намери да им некако помогне: најпре је поклонила 800 фунти људима из племена Боку јер јој се чинило да су они ипак најугроженији. За тај новац купили су семе које су потом посејали. Труд се исплатио, а нада да глади ипак неће бити, поново се јавила.

Уметници из племена Боку
Како би изразили своју захвалност, највештији уметници из племена Боку направили су читав низ дрвених фигура богиње Ашанти и поклонили их својој добротворки. Њихова намера била је истовремено и племенита, али и наизглед наивна - желели су да она њихове радове прода у Енглеској и на тај начин врати новац који им је дала.
По повратку кући, Шарлота је управо то и урадила. Међутим, догодило се нешто неочекивано. Дрвене фигуре богиње Ашанти постале су прави хит у Лондону. Ко је успео да купи скулптуру од дрвета из племена Боку, могао је себе да сматра повлашћеном особом. Стога је она замолила своје пријатеље из Гане да наставе да праве фигуре. За само две године, Шарлота је већ била у прилици да уложи тридесет хиљада фунти у фонд из кога је обезбеђена куповина хране за двадесет пет хиљада гладних људи у северном делу Гане. Потом су, годину дана касније, новцем из тог фонда изграђене три школе и обучено тридесет седам наставника... До данашњих дана Шарлота ди Вита и њени сарадници сакупили су милион и три стотине хиљада фунти!
Шарлота, коју је за добротворни рад 1998. године одликовала и енглеска краљица, није се зауставила на томе. Бар је она била у прилици да се увери да сиромашних, нажалост, има свуда на свету. Обилазећи континенте, зауставила се у једном селу у Кини јер је чула да тамо живе људи који су веома вични изради порцелана. Ускоро је запослила триста тридесет шесторо мајстора, а њихов задатак био је да праве и осликавају мале дечије чајнике. Занимљиво је да је техника коју су примењивали била истоветна оној из Енглеске у 18. веку. Наиме, Енглеска је у то доба била већ позната по производњи порцелана - како по добром квалитету, тако и по начину обраде.

Зец Петар и пријатељи
Вештина је, наравно, сачувана и до данас, али чињеница да су је више од два века касније на сасвим другом крају света (где је порцелан заправо и настао) наставиле занатлије из малог села, даје причи сасвим другачији тон.
Иначе, сви чајници израђују се ручно, због чега је сваки примерак јединствен. Чајници су висине од шест до дванаест центиметара и на њима су насликани разни мотиви - од животиња, цветова, слика мора, неба, Сунца, Месеца и тајанствених градова, па све до призора из басни за најмлађе прослављене Беатрикс Потер. Занимљиво је такође да сваки чајник има своје име. На пример, у серији која носи наслов „Бајка о зецу Петру” има различитих чајника који се зову: „Облачење”, „Седење на зиду”, „Испод капије”, „Излазак”, „Тужан и уплакан” и „Грицкање шаргарепе”... а сви су упаковани у раскошне кутије украшене свилом.
За израду сваког појединачног чајника потребна су најмање четири дана, а уметник примењује чак сто тридесет различитих поступака. Поред тога, праве се и шољице и фигуре слонова, које су такође уникатне. Треба ли рећи да је порцелан за децу Шарлоте ди Вита постао прави хит у Европи? Свако ко купи чајник из ове збирке зна да је учинио и добро дело будући да се приход прилаже фонду за гладну децу света. Неке су осликали најугледнији енглески илустратори.
Идеје Шарлоте ди Вита тако су помогле да велики број људи у најсиромашнијим крајевима света - земљама Африке, Азије и Јужне Америке - коначно може да оствари оно што је донедавно било незамисливо, да не буду гладни и да раде. „Никада није сувише рано да покушамо да побољшамо свет у ком живимо”, поручује Шарлота ди Вита.
Ко жели да погледа како изгледају чајници из збирке Шарлоте ди Вита, може да посети адресу на Интернету: www.tradeplusaid.com

М. Огњановић

Корак назад