novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Лајава деверуша
Двадесетдеветогодишња Соња Вајлд из Стокпорта, града на северозападу Велике Британије, договорила се са двадесетпетогодишњим Стивом Беглијем, дугогодишњим младићем и будућим супругом, да једна од деверуша на њиховом венчању буде Луси, пас расе коли. Било је само питање да ли ће тај њихов захтев одобрити и Брајан Стетхам, дугогодишњи старешина цркве Сент Метју у којој пред Богом треба да се заветују на вечну верност.
„Када сам чуо захтев будуће младе, у први тренутак хтео сам да је одбијем”, објашњава Брајан Стетхам, свештеник из Стокпорта. „Онда сам сео и добро размислио. Ако је већ сасвим уобичајено да се поједини свештеници појаве на сахрани кућних љубимаца, зашто онда и ја не бих дозволио да пас уђе у цркву.”
И Луси ће, кажу Соња и Стив, као и све остале деверуше, бити обучена у ружичасто.


Политичка љубав
Током једне званичне вечере у Белој кући у време када је Хари Труман (1884-1972) био 34. председник Сједињених Америчких Држава, одлучено је да неко одржи здравицу. И не само то: онај који наздравља требало је да говори о љубави. Тако је прозван млади политичар Ричард Никсон (1913-1994), потоњи председник САД. Иначе, за време коктела који је претходио вечери, Никсон је узалудно наговарао Трумана да попију виски и разговарају... Стога је увређени Никсон подигао чашу и рекао:
- Када Хари Труман буде прихватио чашу пића из руке Ричарда Никсона, не дајући је прво другима да окусе како не би био отрован, онда ћу знати да је то - љубав!
Хари му није остао дужан. Рекао је да је Никсон једини политичар у историји САД који је дошао на висок положај говорећи непрекидно и истовремено различите ствари не би ли се свима додворио.
- И, што је најзанимљивије - напоменуо је Труман - обе приче увек су биле неистините.


Просидба на високој нози
У тренутку кад је Ектор Стивен хтео да постави питање својој девојци Елизабет Гудинг, омела га је жирафа. Спустила је главу између двоје младих из Глазгова и прво лизнула Елизабет, онда и Ектора.
- Нисам могао да верујем - каже двадесетдеветогодишњи Стивен. - Можда ћете мислити да претерујем, али заиста сам уверен да је ова дугонога лепотица осетила да нешто струји између нас двоје и желела је да и она да печат том посебном тренутку. Наиме, лизнула нас је баш кад сам хтео Елизабет да питам да се уда за мене.
Ектор Стивен и Елизабет Гудинг заједно су већ пет година, а упознали су се испред кавеза са жирафама у зоолошком врту Блер Драмонд у близини Стерлинга, у Шкотској. Ектор је помислио да је право место за просидбу баш ту. Двадесетседмогодишња Елизабет рекла је, наравно - да.


Највећи хитови
Када је објављен компакт-диск америчке рок групе „R.E.M.”, „In Time - 1988-2002: The Best of R.E.M.”, чак и најстрожи музички критичари били су одушевљени музиком, односно, избором песама. Један новинар желео је да сазна како су чланови групе направили избор песама из петнаестогодишњег стваралаштва, па је о томе
разговарао с басистом Мајком Милсом. Он је дао једноставно и кратко објашњење.
- Одабрали смо оне песме које нам нису баш потпуно одвратне.


Крилата опасност с пучине
Када је обалска стража стигла у помоћ, Пит Смит већ је био сав отечен. Глисером су га сместа превезли до обале где су чекала кола хитне помоћи. Лекари су рекли да је стигао у последњи час - алергија која се проширила и на унутрашње органе могла је да буде кобна.
Читав догађај одиграо се у јулу прошле године. На око три километра од обале јужног Велса Пит Смит, педесетједногодишњи рибар, пецао је са свог бродића „Кастанова”. Изненада се изнад његове главе појавио рој пчела. Пит је једва успео да дође до мале кабине и да радио-везом обавести обалску стражу да му је неопходна помоћ. Несрећни рибар, иначе алергичан на пчелињи убод, остао је у животу.
Откуд пчеле тако далеко од обале и одакле су стигле, и даље је нејасно. Јер, како је објаснио Стив Џонс, један од шефова обалске страже, тако нешто никада није забележено.


Кућна драма преко светске мреже
Напокон су се, после више од шест месеци ћаскања на Интернету, срели на аутобуској станици у једном малом месту поред Амана. Иако обоје живе у главном граду Јордана, договорили су се да се њихов први сусрет одигра на јавном месту, али на коме ипак нема много света.
Узбуђење због првог сусрета убрзо се претворило у праву драму. Испоставило се да је Аднан заправо Бакр Мехем, а да је Џамила у ствари Сана. Романса која је трајала више од пола године окончала се на најгори могући начин. Наиме, уместо да наставе везу за коју се, док су се дописивали и „четовали” на Интернету, чинило да је као из снова, ово двоје Јорданаца су се развели. Да, нисмо погрешили, Аднан и Сана - пар из кибернетских снова, у стварном животу су брачни пар. Чим је, после првог шока, Бакр Мехем схватио да је његова виртуална љубав заправо његова супруга, на арапском је три пута изговорио „Разводим се!” У арапском свету ово је довољно за окончање брака. И сама потпуно избезумљена, Џамила, односно Сана, успела је супругу само да викне „Лажовчино!” и потом се онесвестила.

Корак назад