novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Медијске иконе
Франкењштањ и Чича Глиша
Бајка је прича у којима кад Дон Кихот удари шипком Робинзона по глави, а Робинзон каже: „не можеш ми ништа, ја сам Робокап!”

Ово је један од записа из истраживања медијског значења бајке.
Проучавање дечијих ставова о медијима (Шта је књига?, Шта су новине?, Шта је фотографија?, Шта је филм?, Шта је радио?, Шта је телевизија?, Шта је Интернет?) обухватило је и анкету којом је проверавано њихово мишљење о бајци (Шта је бајка?) и том приликом била им је понуђена и могућност да сами напишу нову бајку (дакако, у духу медијског времена!). У истраживању је учествовало више од 2000 ученика млађег узраста из седамдесетак основних школа, у готово 40 градова или насеља Србије и Црне Горе. Главни у избору дечијих одговора био је Слободан Стевановски, док су у тиму који је уживао у њиховим бајкама - уз писца овог текста - били и Катарина Радиновић, Љиљана Милићевић, Ивана Васиљевић, Бранислав Радовановић и Предраг Старчевић.
Бајка је исто као филм, стално се убијају а глумци остану живи и појављују се нестварни ликови као што су ФРАНКЕЊШТАЊ, вукодлак, демон, Чича Глиша и још многи други
Све одговоре и све бајке написала су деца узраста од 7 до 11 година. А како је истраживачки материјал прикупљан више од целе једне деценије, неки од аутора већ одавно су тинејџери или одскора тек млађи маторци.
Овде су изнети најуспешнији дечији прилози: одговори као (под)наслови, а нове бајке сврстане према припадности одговарајућем медијском значењу.


Игор Хорват
Вук и бака
Вук је кренуо у кафану да чује новости.
Вук је кренуо код баке и пијан упадне у канал.
Бака је донела шољу кафе да се вук отрезни.
Вуку се свидела кафа и вук је баку узео за кућну помоћницу.
Милош Станковић
Снежана и седам робова
Живела девојчица по имену Снежана. Пошто јој је мајка умрла отац се поново оженио. Маћеха ју је волела. Али једнога дана Снежана је побегла из школе.
Бежећи тако она дође до једног солитера са 999 спратова. Са 999 спрата осећала је како миришу хамбургери печени кромпири и остало. Али проблем је био како доћи дотле.
Ускоро наиђоше седам патуљака обучени у рударску опрему. Носили су брдо долара које су за тај дан ископали. Пробудише Снежану, а она као да се наљутила рече да је попну горе, они то и учинише.
После извесног времена Снежана је од патуљака себи направила робове и преузела контролу над њиховим парама.
Пошто Снежана никад није силазила са 999 спрата, јер ју је мрзело да се попне, наиђе једнога дана њена љупка маћеха у посету. Видевши је она просу лонац вреле воде на њу, тада се маћеха врати кући.
Маћеха је још два пута долазила и исто јој се десило.
Онда наиђе принц у црвеном „мерцедесу” а Снежана мислећи да јој је то опет маћеха просу лонац вреле воде на њега. „Мерцедес” се почео распадати па је Снежана морала да плати поправку.
Патуљци више нису страховали од Снежане па су је истерали. Она је била принуђена да се врати у Њујор код оца и маћехе.












Извештава: Мирко Цветковић
Најновија догађања из света бајки
Ексклузивна вест: бака прогутала вука.
Из света спорта: Капетан Кука тек у четвртој трци „формуле 1” успео да победи Петра Пана. Био је у предности за 3 секунде.
Основан нови фудбалски клуб под именом „Недођија”.
Могли освојио златну медаљу на боксерском првенству у „мува” категорији.
Аладиновом ћилиму прокувао мотор на трци изнад Сахаре.
Пинокио освојио прво место у скакању увис с мотком. (Уместо мотке добро му је послужио и нос.)
[MN1]Модне креације наших јунака:
Невиђен скандал: Пепељуга и Снежана на балу освајања срца принца Валијанта обукле исте хаљине. (Креатор је био Ђепето). Посвађале су се, почеле да гађају вишњама и једна другој упрљале хаљине. На крају се принц Валијант оженио Успаваном лепотицом.
Погледајте седам патуљака. Да би били „кул”, обукли су џемпере од квалитетне вуне седам јарића.
Малој сирени се више не свиђају круне и бисери из шкољки. Од рака кројача је узела минић и боди.




































Драгана Бодрожић
Ивица и Марица
Ивица и Марица су имали оца, мајку и маћеху. Отац је само спавао за њих није ни знао. Мајка их није волела. А маћеха их је много волела.
Ивица и Марица су изгубили овце и мајка им је рекла да се не врате док их не нађу.
Ивица и Марица су у шуму кренули аутобусом. Нафта од аутобуса је цурила и Ивици и Марици остављало траг. Видели су овце али су оне јурила према кући од пасуља.
Ивица и Марица су били гладни а највише воле да једу пасуљ. И потрчали су према њој. Онда је почела киша. Ивица и Марица су почели да лупају ногама и да вичу обрисало је трагове од аутобуса. Чула их је вештица из куће. Али то није обична вештица већ лепа млада учитељица. Показала им је њену децу коју је облачила као патуљке. Они су поклали овце и срећно се најели овчетине и остали да живе код лепе вештице и патуљака.

















Милан Вељковић
Пут у филм
„Сине!!!” позвао је отац свог сина, „дођи да ми помогнеш да унесем нови телевизор”. Дечак га је са оцем унео у кућу и укључио га. Стари телевизор је био тужан што ће сам седети у подруму. Због тога је сачекао да му се дечак приближи, да би га онда унео у филм. Тако се десило. Дечак је сео на ТВ и одједном се појавио у филму „Терминатор 2”. Он је био дечак Џон Конер. Одједном је рекао: „Хеј, ја немам чега дасе плашим, гледао сам овај филм више пута!” Одједном изнад његове главе прозуја метак. „УХ”, рече дечак уплашено, „сценарио је ипакизмењен!” Сео је на мотор са роботом који је морао да га заштити. После дугог ћутања је проговорио: „Одведи ме до продавнице телевизора и видео рикордера. Покушаћу да се вратим у свој свет, а тебе ћу пустити да наставиш филм”. Терминатор га је у чуду погледао и учинио како му је речено. У продавници је изабрао телевизор какав је био његов стари. Из џепа је извадио видео касету на којој је био снимљен он у својој кући. Чим је снимак кренуо, он се нашао поред свог старог телевизора. Одједном је чуо глас из њега „Ово ти је лекција!” Дечак је устао и потрчао према свом оцу вичући: „Тата, тата! Нови ТВ је покварен, немој га укључивати, јер може експлодирати у комаде! Него, ти га лепо врати и немој куповати други. Следећег дана је гледао филм у који је упао. Зачуђено је гледао у Џона Конера и поносно рекао: „Хеј, нисам знао да сам тако лепо испао!” Отрчао је у купатило и цео дан правио фризуре да би личио на главни лик.
Тихана Релић
Једна краљица и краљ
Краљица је отишла у шуми да набере јагоде. Наишао је Бетмен и Спасио краљицу. Краљ се забринуо. Краљ је отишао да је тражио. Ње није било Он је мислио је њу појео вук. Она се вратила јако касно у два сата увече од Бетмена Када је Када је Краљ то сазнао Краљу је то било криво.













Саша Р.
Абот и Костелот са Дракулом
Абот је отрчао по доктора. У међувремену је доктор попио напитак и претворио се у Дракулу. Др. је отишао у једну кућу. Абот и Костелот су га пронашли. И ставили у кућу где је био кавез. Костелот је отрчао и позвао милицију. Али доктор се претворио у доктора Дракулу. Милиција га је пустила. Следећи пут милиција га је затекла у женском купатилу и ухапсила га. Абот је рекао: „Шта могу кад ми нико не верује.” Костелот је на то додао. „Од сад ћу морати да ти верујем.” I отишли у други град да виде да ли има још др. Дракула.






















Николина Вученовић
Играч
У једној земљи живела је принцеза Дајана. Она је била заљубљена у смешног играча чари Чаплина. Желела је да се уда за њега, али отац јој је то бранио. Дајана га је молила да се уда за њега јер јој је он био толико симпатичан. Кренула је у оближњу шуму. У шуми су се сви смејали. Када је чула смех упутила се у правцу кои је водио путем до смеха. Стигла је. Тамо је видела Чаплина изводио је смешне покрете које су засмејавале мале животињице. Када је то виделе Дајана је пољублила Чаплина. Чаплин је поцрвенео. Дајана је била толико срећна. Ухватила је Чаплина за руку и одвела га у њен дворац. Када га је цар видео био је толико срећан. Дајана је рекла оцу да је то најсмешнији играч. Од тада је Чаплин постао цар и још смешнији играч. Када су се венчали били су срећни. Добили су дете. Када га је Чаплин одвео у шетњу певаому је.












Бранко Гаврљић
Вампир Алфред
Једног дана Милотинојевић дошао је на идеју да сними филм „Вампир Алфред”. Он је био главни лик тј. Алфред. Најтеже је било снимити догађај у коме Алфред игра на балу са девојком Дени, зато јер је требало да се он види у стварност, а да се не види у огледалу. Напет је био догађај на гробљу кад се једна девојка заменила у вампирицу, јер јој је Алфред попио сву крв. Да би вампирица била мртва требало је да њој се забоде заоштрени колац у срце. Било је ту још много забавних и напетих догађаја на пример: кад се Алфред заменио у слепог миша и летео, а једна жена му је затворила прозор, он се је залепио за стакло и малко се разбио. Исто тако кад се скривао закачен за плафон, пао је због јаког лупања вратима итд. Сви који знају ко је Алфред мало га се плаше, али хоћу да га убију, јер нико неће да због њега буде више вампира - пре свега девојака. На крају убија га његов верни слуга због своје непажње.

















Ана Митић
У сновима познатих
Уморна од снимања Милица је закључала врата и легла.
У сан су јој дошли пријатељи и колеге са којима је снимала нови филм. Молили су је да се пробуди и крене у туђе снове и будућност која ће доћи. Пристала је само зато што је хтела да буде спремна и приправна за догађаје који ће доћи. Када је кренула добилаје моћ да влада туђим сновима. Када је стигла у снове своје колегинице Виолете почела је врло чудно да се понаша. Виолета није много волела Милицу па је чак и у сну говорила о њој. Милица је употребила своју моћ и учинила да сви који је неволе имају ноћне море и невоље. А када је отишла у своју будућност ништа није могла да уради јер је њена моћ остала у сновима. Будућнос је почела да је стеже желела је да се врати али није могла. Стегнута кренула је кроз снове познатих личности које су о њој сањале много лоше снове. Најтеже јој је било што су они моћњији од ње и само њима не може ништа.














Михајло Стојчић
Бетмен и патулци
Били једни патуљци у пећини и ухватили слепог миша. Патуљци су слепог миша држали у кавезу. Одредном је дошла нека девојка и хтела и хтела је да узне слепог миша. Тај слепи миш се претворио у човека. Тај човек је отишо у пећину код патуљака и питао да ли могу да ископају пећину. Патулци су рекли да могу. Патулци су копали и позвали неког човека да им помогне. Они су ископали. Човек је дао другом човеку црни мантиљ и оружије. Тог човека су назвали Ветмен и постао је велики борац. Девојка се звала Ана. Ана и Бетмен су постали велики приатељи.





















А радио? А телевизија?? А...???
Ама, није крај! Све што је почело, најчешће мора и да се настави...

(SMArtsBG)

Корак назад