novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

И овако се слави
Заглушујући звук тишине
Кад би дошљаци из васионе баш за Нову годину одлучили да нас посете и ако би, неким случајем, слетели на Бали, помислили би да је наша планета ненасељена. Тог дана ово индонежанско острво потпуно је пусто...

Тог дана непоштовање обичаја не прашта се ни странцима. Зато се сваком посетиоцу, који се за Нову годину затекне на Балију, на време објасни шта му је дозвољено да ради. А може мало тога.
Нигде у свету Нова година не слави се као на овом индонежанском острву. Као да неко замахне чаробним штапићем и одједном све замрзне на двадесет четири сата. Прелазак из старе у нову годину, њихов можда најзначајнији празник, становници Балија зову Њепи или Дан тишине.
Тог дана забрањен је саобраћај. Све радње се затварају, деца не иду у школу, студенти немају предавања, нико не ради. Сви се повуку у своје домове и строго воде рачуна да, уколико није неопходно, не проговоре ни реч. Забрањено је слушати радио или гледати телевизију. О забави нема ни говора. Чак су и сва светла погашена, ту и тамо лелуја понека свећа или слаба лампа. Острво прекрива плашт таме. Да није лавежа паса, владао би потпуни мук.
Аеродром у Денпасару, главном граду, тог дана је затворен. У луке не упловљавају бродови. Плаже које су скоро целе године пуне купача сасвим су пусте. Једино у хотелима влада благи метеж јер странцима је тешко да у потпуности поштују Дан тишине. Али, чак и кад би пожелели да изађу из хотела и прошетају улицама, уљудно би их опоменули и саветовали да то не чине.
Само мушкарци обучени у црно крстаре улицама. Обичај налаже да ови посебно изабрани чувари, који се називају „пекаланг”, брину о реду и миру. Прогледаће, додуше, кроз прсте женама које се порађају. Само њима или особама које имају неки други хитан случај дозвољавају да напусте кућу.
Два дана пре Њепија одржавају се веселе и бучне свечаности. Из свих храмова износе се статуе и у раздраганој поворци односе до потока, река, језера. Бог Баруна, господар свих вода, помаже да се прочисте и људи и природа.
Уочи Дана тишине острво се не смирује. У свим селима и градовима настављају се свечаности, овог пута с циљем да се са Балија протерају зле силе оличене у посебно направљеним луткама названим „ого-ого”. Све те лутке су сличне, имају искежене зубе, огромне и застрашујуће очи, чупаву косу. С луткама на челу поворка се креће према раскрсницама села и градова. У сумрак се „ого-ого” спаљују уз звуке традиционалних инструмената - то је знак да су зле силе протеране са острва.
После буке и весеља почиње двадесетчетворочасовна тишина. Очекује се да Нова година донесе нови почетак. Да би то било могуће, сваки човек један дан треба у потпуности да се посвети само себи и да покаже да може да се повинује правилима које вера налаже.
На Балију се поштују два календара. Као и у целом свету, људи су прихватили грегоријански и по њему рачунају све осим верских празника и осталог што је везано за обичаје, као што су веридбе, венчања, сахране, кремације... Пошто је њихов календар лунарни, Дан тишине покретан је празник и на овом рајском острву слави се од средине марта до краја априла.
Нова година прихваћена у целом свету прославља се и на Балију. А тек 30. марта у миру се дочекује Дан тишине.

В. С.

Корак назад