novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Четири стотине кошева!
Поклоници кошарке и данас ову утакмицу називају историјском: одржана је 1983. године, 13. децембра, а играли су „Денвер нагетси” против „Детроит пистонса”. Кики Вандервеге, тадашња звезда „Нагетса”, дао је чак педесет један кош! То је уједно био и најбољи резултат у његовој спортској каријери. Упркос Кикијевом огромном труду, његов тим је изгубио... Победили су „Пистонси” са два коша разлике: 186 према 184! То је, иначе, највећи резултат постигнут у историји NBA (National Basketball Association).


Изгубљени рај
Кад му је било шездесет година, славни енглески песник Џон Милтон (1608-1674) потпуно је изгубио вид, али и запао у крајњу беду. Да би дошао до нешто новца, продао је права за објављивање свог епа „Изгубљени рај” лондонском књижару Самјуелу Симонсу за само десет фунти. Пет фунти одмах, а пет фунти за продају три издања „Изгубљеног раја” (укупно четири и по хиљаде примерака) те 1669. године. После мужевљеве смрти Милтонова трећа супруга Елизабет продала је истом књижару доживотна права за издавање „Изгубљеног раја” - за осам фунти. Тако се вешти књижар обогатио уложивши новац само у једну књигу: и то свега осамнаест фунти.


Камено срце
Током Другог светског рата нацисти су заробили многобројне припаднике Црвене армије. Совјети су такође држали заробљене немачке војнике. Ипак, Јосиф Висарионович Стаљин, совјетски председник и генерални секретар Комунистичке партије, одбио је да с Немцима размени заробљенике. Немци су били изненађени Стаљиновом одлуком будући да је међу заробљеницима био и његов син Јаков. Тако је Јаков умро у нацистичком логору. Други Стаљинов син, Василиј, умро је од алкохолизма 1962. године.


Загризи метак!
Ако човек може да се заштити од револверске паљбе, зашто то не би могао и његов највернији пријатељ? Изумитељи из немачког предузећа „Мелер” поставили су себи то питање и убрзо одлучили да и за псе направе прслук отпоран на метке. Крајем новембра ове године заштитно одело намењено четвороношцима први пут је приказано на изложби сигурносне опреме у Паризу. Прслук се прави у шест величина, а његова цена је између 800 и 1000 евра.


Све због фризуре
У децембру 1999. године британски лист „Гардијан” доделио је награду за најгори однос једног британског политичара према јавности. Награду је једногласном одлуком освојио заменик премијера Џон Прескот. Зашто? Зато што је одлучио да аутомобилом превали сто педесет метара до конгресне сале где је одржао говор о томе како Британци треба што мање да користе своје аутомобиле како не би загађивали околину!
После буке која се дигла у јавности, заменик премијера морао је да пружи неко објашњење. Оно је било такође неочекивано. Наводно, Џон Прескот морао је да се вози аутомобилом и тих тричавих сто педесет метара јер је са њим била његова супруга. А она је непосредно пре тога била код фризера. Будући да нипошто није желела да јој ветар поквари фризуру, госпођа Прескот захтевала је да „путују“ колима.

Корак назад