novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Луд за архитектуром
Америчког милионера Доналда Трампа (1946), иначе власника великог броја коцкарница у САД, једном приликом упитали су ком се архитектонском делу највише диви.
„Емпајер стејт билдингу у Њујорку!”, одговорио је Трамп. „Ево и разлога. Био сам власник земљишта на ком је подигнут, али сам га продао по незамисливо високој цени, много вишој од оне коју сам платио. Сада просто обожавам ту зграду”.


По рецепту Адама и Еве
Ако је веровати Стену Глејзеру, сирова храна све више је у моди у земљи „Мекдоналдса” и „кока-коле”. Један од највећих произвођача намирница које никад нису ушле у пећницу или замирисале из тигања тврди да је здравије јести непечен хлеб направљен од различитог зрневља или колачиће од сушеног и свежег воћа него напунити стомак нездравим оброцима из ресторана брзе хране. Стен Глејзер, који надомак Мајамија већ више од пет година држи „органску фарму”, каже да је све више Американаца вољних да хамбургер и помфрит с кечапом замене „шницлама” од житарица, наравно - сировим. Јер, како објашњава, у рајском врту Адам и Ева сигурно нису могли да напуне стомак неком другом храном осим сировом. Део приче који следи пошто су изгнани из раја Глејзер не спомиње, додају злобници.


Кратко и јасно
Клајв Барнс, угледни позоришни критичар „Њујорк тајмса”, присуствовао је првом извођењу другоразредног позоришног комада под називом „Орман”. После премијере поменуте драме, у новинама се појавила неуобичајено кратка Барнсова позоришна критика.
Текст под називом „Орман” садржао је само једну реч: „Празан”.


Аристократа
Александар Корда (1893-1956), прослављени британски редитељ и продуцент мађарско-јеврејског порекла, године 1942. добио је титулу витеза за допринос британској кинематографији. Непосредно после тога Корда, иначе страсни коцкар, освојио је 10.000 долара играјући покер са чувеним америчким филмским продуцентом Семјуелом Голдвином. Убрзо је Голдвин послао Корди чек, исписан црвеним мастилом, као и писмо у ком је стајало:
- Крвопијо, овај чек сам потписао сопственом крвљу...
Недуго потом, играјући поново покер са Голдвином, британски редитељ изгубио је приближно исту своту новца коју је раније добио. Сутрадан је Голдвину послао чек попуњен обичним, плавим мастилом. С напоменом:
„И ја сам овај чек, крвопијо, исписао сопственом крвљу! Витез Корда”.

Корак назад