novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Не разбијај ми илузије!
Британски драмски писац Ноел Кауард (1899-1973) обожавао је да путује по свету. Али, нису га занимале културне знаменитости, већ је желео да упозна занимљиве људе. Посетивши Индију, није отишао да види чувену палату Таџ Махал, него је остао у ресторану да ћаска са мештанима које је тек упознао. „Зашто не пођеш са нама у обилазак Таџ Махала?”, упитао је Кауарда његов пријатељ.„Не пада ми на памет!”, одговорио је Кауард „Видео сам ту палату на кутијама за кекс и после сам често размишљао о њеној лепоти. Зато слободно иди без мене и не покушавај више да ми разбијаш илузије”.


Наjлепши дан
Седамдесетједногодишњу славну француску филмску глумицу Брижит Бардо новинар Француске телевизије упитао је који је био најлепши дан у њеном несумњиво узбудљивом животу. После краћег размишљања глумица која је шездесетих година важила за једну од најпривлачнијих на свету, одговорила је:
- Најлепши дан? Чини ми се да је то ипак била - ноћ.


Домаћину се у зубе не гледа
Једном приликом славни пијаниста Артур Рубинштајн (1887-1981) приредио је вечеру у част свог цењеног колеге и композитора Сергеја Рахмањинова (1873-1943). Као што је и могло да се очекује, сви су говорили о музици. Руски композитор тада је нагласио како је Григов клавирски концерт по његовом мишљењу најлепши клавирски концерт икада написан.
- Каква срећна околност! - обрадовао се Артур Рубинштајн. - Управо сам снимио грамофонску плочу на којој је забележен снимак Григовог концерта!
Сергеј Рахмањинов с одушевљењем је примио ту вест. Желео је да му домаћин пусти плочу. Потом је, затворених очију и пијуцкајући кафу, с великом пажњом преслушао Рубинштајново тумачење Григове музике. Онда је одједном отворио очи као да се пробудио и узвикнуо:
- Рубинштајне, па ви сте свирали на раштимованом клавиру.


Супарнице
Бет Дејвис
Бет Дејвис
Џоана Крафорд
Џоана Крафорд
У психолошком трилеру „Шта се догодило са Беби Џејн?” редитеља Роберта Олдрича из 1962. године глумице Бет Дејвис (1908-1989), на слици лево, и Џоана Крафорд (1904-1977) тумачиле су улоге сестара које се дубоко мрзе. Обе глумице савршено су одиграле своје филмске улоге. Можда и због чињенице што су се и у приватном животу жестоко мрзеле...
Бет Дејвис је својевремено, говорећи о својој колегиници Џоани, нагласила:
- О њеном моралу не вреди трошити речи! Завела је све мушкарце у „Метро Голдвин Мејеру” који су јој се нашли на путу - осим Лесија!
Госпођа Крафорд је изјавила:
- Заиста не мрзим Бет Дејвис. Сажаљевам је. Није ми јасно како је успела да изгради филмску каријеру без и трунке дара. Ако изузмете буљаве очи, цигарету, шта уопште преостаје од њене глуме? Једноставно, она је потпуно смешна. Али, изгледа да публика то воли.


Мудро предсказање
Луј XI, француски краљ који је живео у 15. веку, веровао је у астролошка тумачења. Често је доносио одлуке према предсказањима свог личног астролога који је бринуо о његовом свакодневном хороскопу. Краљ је био непријатно изненађен када му је астролог рекао да ће једна веома утицајна особа са његовог двора - иначе женског рода - умрети за осам дана. Мислећи да би предсказање, односно сам догађај, могао на известан начин да угрози његову владавину, Луј XI је наредио да стручњака за хороскоп убију, тако што ће га бацити са највише куле дворца.
Ипак, радозналост, али и веровање у моћ звезда, краљу није дало мира. Не помињући му да је дао наређење да га убију, краљ је позвао астролога.
„Тврдите да све знате о положају звезда и њиховом утицају на људску судбину, па ми реците каква је ваша судбина. Знате ли када ћете ви умрети?”, упитао га је краљ.
„Наравно да знам”, узвратио је мудри астролог. „Умрећу тачно три дана пре вас!”
Наравно, Луј XI је одустао од намере да погуби свог астролога.

Корак назад