novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Снимај нешто друго
Џек Ворнер (1892-1978), један од оснивача холивудске филмске продуцентске куће „Браћа Ворнер” (Worner Bros), био је познат као вешт пословни човек који не хаје за суд других људи. Када би у новинама прочитао неку неповољну критику за филм чији је он био продуцент, нехајно би рекао: „Данас новине, сутра тоалет-папир!”
Једнога дана Џек је одлучио да уложи новац у снимање филма о животу Лудвига ван Бетовена. Познатом филмском глумцу Полу Мунију понуђена је главна улога. Међутим, прочитавши прву верзију сценарија, Џек Ворнер је одустао од снимања:
„Све може, само се маните тог досадног Бетовена!”, рекао је продуцент писцима сценарија. „Па ко би данас да гледа филмове о некаквом слепом композитору?!”
Да не би било забуне, Лудвиг ван Бетовен, славни немачки композитор, био је - глув.


Узрок болести
Хипократ (460-377. пре н. е), отац медицинске науке, био је први лекар који је одбацио сујеверје и натприродна, односно магијска објашњења разних болести. За многе физиолошке промене у људском телу Хипократ је дао подробна објашњења. Додуше, нашла се ту и врло занимљива појединост: сматрао је, наиме, да су најчешћи узроци болести код људи клима, погрешан начин исхране, али и неспособност државних власти.


Луди фестивали
Лето је време када се у свету одржава велики број различитих фестивала. Истини за вољу, неки од њих помало су необични. На пример, фестивал у Шкотској посвећен превареним мужевима, такозваним рогоњама. Најважнији део фестивала чини плес рогоња.
У Енглеској се, опет, током народног фестивала чичка бира човек чичак. Његово тело затим се у потпуности прекрива бодљикавим цветом чичка и он је принуђен да читав дан буде тако обучен. Наравно, сви се забављају гледајући игру рогоња и покретне цветове чичка.


Старац који је стварао невоље
Када су Римљани, 189. године пре наше ере, поразили војску краља Сирије Антиоха III код Магнезије у Малој Азији, захтевали су да им одмах буде предат Антиохов војни саветник, славни војсковођа Ханибал (247-183. пре н. е). Али, лукави Ханибал побегао је на Крит, а затим се неко време крио у Малој Азији. Римски војници ипак су успели да га нађу... Схвативши да више нема излаза, Ханибал је узео бочицу с отровом коју је увек носио са собом и попио смртоносну течност. „Хајде најзад да ослободимо Римљане страха који их тако дуго мучи! Ишчекивање смрти једног старца превелики је терет за њихово стрпљење!” Биле су то последње Ханибалове речи.


Рат богиња
Љутити због Темистоклеових захтева да плаћају данак, атински савезници једном приликом одбили су да то учине. Темистокле се разбеснео и послао изасланика на острво својих савезника како би им пренео претећу поруку. Две моћне богиње, богиња Силе и богиња Убеђивања, натераће савезнике да се повинују и плате порез Атини - претио је атински државник. Острвљани су, међутим, одговорили једнаком мером. Нису у стању да плате - поручили су Темистоклу. То им не дозвољавају две још моћније богиње: богиња Сиромаштва и богиња Очаја.


Погрешно место
Док је британска краљица Викторија (1819-1903) лежала на самрти, њени најближи сарадници причали су о тренутку када ће се владарка наћи на оном свету.
„Рај је једино достојно место за краљицу”, рекао је један ожалошћени дворанин. „Тамо ће њена душа наћи истинску срећу.”
„Нисам баш тако сигуран”, приметио је принц Едвард, краљичин син. „Мораће да иде иза читаве поворке анђела. Сумњам да ће јој се то допасти”.


Спорт опасан по живот
У мају 1995. године на игралишту за голф у француском граду Лиону, господин Жан Потеван, изгубивши партију од свог пријатеља, љутито је бацио торбу са штаповима за голф у језеро. Већ следећег тренутка сетио се да су му у торби остали кључеви од аутомобила. Обучен скочио је у језеро за торбом која је потонула на дно. Убрзо после тога, потонуо је и сам господин Потеван. Које су биле његове последње речи? „Ево кључева!“
Нешто слично догодило се Ал Капонеу, чувеном америчком гангстеру на игралишту за голф „Олимпија филдс“ у Чикагу. Изнервиран јер је лоше ударио лоптицу, Ал Капоне (1899-1947) је бацио штап на своју торбу у којој су били остали штапови. Зачуо се пуцањ и Капоне је схватио да је рањен. Како? У торби је, ради сопствене заштите, увек носио пиштољ.

Корак назад