novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Зашто папагај кашље?
Мерилин Кинг веома се забринула кад је чула како њен тринаестогодишњи папагај, назван Нелсон, кашље и зацењује се као да се бори да дође до даха. Ова педесетогодишња становница америчког града Денвера папагаја је одмах одвела ветеринару. И поред свих могућих прегледа, није могло да се утврди шта је папагају. Изгледало је да је одличног здравља. Ако је тако, и ветеринари су били збуњени, зашто толико кашље?
Убрзо се све разјаснило. Пре него што је стигао у дом Мерилин Кинг, папагај је живео у једном старачком дому. Птица је, једноставно, подражавала звуке које је свакодневно слушала у дому где велики број старијих људи кашљуца по цео дан. По Мерилининим речима, Нелсон најбоље опонаша кашаљ по коме се препознају пушачи.


Сладак живот
„Живот сам провео лагодно и у благостању”, рекао је турски султан Гијас-уд-дин Кији непосредно пре смрти. „Живео сам у земљи ужитка у каквој до сада није живео ниједан владар”, биле су његове последње речи.
Догодило се то у 15. веку. Султан се заиста није шалио. Знао је да ужива у животу: имао је, између осталог, огроман харем са 15.000 жена и милосница.


Скромност
Бертранду Раселу (1872-1970), британском филозофу, математичару и књижевнику, пришао је једном приликом колега филозоф и саопштио му како треба о нечему важном да се договоре. Иначе, непосредно пре овог догађаја, тај филозоф је написао књигу преписујући готово дословце већ објављене Раселове филозофске студије. Будући да нечасни људи немају границу у свом беспризорном понашању, плагијатор је Раселу надобудно саопштио:
„Написао сам изванредну књигу. Сигуран сам да ће вам се свидети. Чини ми се да бисте једино ви могли да говорите о њој на књижевној вечери и тако је представите јавности”, рекао је филозоф.
„Скромност ми налаже да то не учиним”, одговорио му је кратко Расел.


Најпрометније ваздушне луке
Статистичари су израчунали који су аеродроми у свету били најпрометнији 2004. године. На првом месту, са 83,6 милиона путника, нашао се „АТЛ”, аеродром у Атланти, на „ОРД” у Чикагу слетело је и полетело 75,4 милиона путника, на трећем месту је европска ваздушна лука „Хитроу” у Лондону (67,3 милиона путника), четврти на листи је лосанђелески аеродром „LAX” са 60,7 милиона путника, 59,4 милиона затекло се у Даласу, а у исто време у Франкфурт је стигло или је отпутовало 51,1 милион особа.


Крилати диносауруси
Научници су открили нову врсту диносауруса који је био на путу да од месождера постане биљојед. У америчкој држави Јути пронађена је масовна гробница птицоликих џинова названих Фалцариу утахенсис. Зуби ових крилатих диносауруса нису много оштри јер више нису служили за кидање меса, док су им црева продужена и прилагођена варењу биљака.


Шах с повезом
За време турнира у Единбургу 1937. године амерички шаховски мајстор Колтановски (1903-2000), познат и као одличан забављач, после свог наступа ушао је у „Гинисову књигу рекорда”: играо је на 34 табле симултано, али повезаних очију! Однео је победу над двадесетчетворицом играча, само једну партију је изгубио, а са осталима играо - нерешено!
На Исланду 1977. године Чехословак Властимил Холт играо је против 550 противника (од којих 201 симултано) и изгубио само десет партија током меча који је трајао више од тридесет часова.

Корак назад